Så ska polis och kommun göra Uppsala tryggare

På onsdagen höll polisen och Uppsala kommun en gemensam presskonferens om hur de ska skapa en tryggare och säkrare kommun.

Jale Poljarevius, lokalpolisområdeschef Uppsala/Knivsta och Erik Pelling, kommunstyrelsens ordförande Uppsala kommun undertecknade överenskommelsen.

Jale Poljarevius, lokalpolisområdeschef Uppsala/Knivsta och Erik Pelling, kommunstyrelsens ordförande Uppsala kommun undertecknade överenskommelsen.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Uppsala kommun2019-12-11 17:17

– Det nya med det här avtalet är att vi är överens om att det är nolltolerans mot brott som gäller, sedan får vi se hur snabbt vi lever upp till den visionen, säger Erik Pelling, kommunstyrelsens ordförande i Uppsala kommun.

Skjutningar och rån bland unga ökar, konstaterar han. Nytt i den här överenskommelsen, som avser perioden 2020 – 2023, är fokus på en trygg och säker skolmiljö. 

– Vi ser en ökad droganvändning i våra skolor och vi vill förhindra våldsutövning bland våra elever. 

Den första samverkansöverenskommelsen mellan polis och kommun gjordes 2015. Mycket av samarbetet går ut på att förebygga brott. Polisen har ett tätt samarbete med socialtjänsten.

– Har vi gängmedlemmar som vill kliva av försöker vi förmå dem att prata med sociala insatsgrupper för att hitta alternativa vägar till gänglivet, säger Jale Poljarevius, lokalpolisområdeschef i Uppsala/Knivsta.

Polisen har även ett samarbete med Akademiska sjukhuset där de förbereder personalen mentalt på vad som kan hända när skottskadade personer kommer in. 

– Det har varit en hel del vittnesmål där anhöriga kräver att personalen ska släppa allt annat och hantera den skjutna personen. Sjukhuspersonalen och läkarna gör egna prioriteringsbedömningar, men det kan ibland uppfattas som att de struntar i den skjutna och det leder till hot. Man säger: "Om han dör ska vi döda dig", det är rätt obehagligt, förklarar Jale Poljarevius.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!