Så ska Gottsunda bli tryggare

Natten mot lördagen brann ytterligare fem bilar i Gottsunda – Valsätra och polisen utsattes för stenkastning. Nästa vecka presenterar kommunen ett 80-tal åtgärder för att öka tryggheten i området.

Många krafter arbetar för ett bättre Gottsunda. På bilden personer från den nybildade föreningen Gottsunda Mammorna som nattvandrar i området. Fr v  Naseem Al-utol, Shadi Al-hajeh, ordningsvakten Anass Al-hajeh, Sadja Alhajeh och Sawsan Alhajeh inne i Gottsunda centrum. Arkivbild.

Många krafter arbetar för ett bättre Gottsunda. På bilden personer från den nybildade föreningen Gottsunda Mammorna som nattvandrar i området. Fr v Naseem Al-utol, Shadi Al-hajeh, ordningsvakten Anass Al-hajeh, Sadja Alhajeh och Sawsan Alhajeh inne i Gottsunda centrum. Arkivbild.

Foto: Staffan Claesson

Uppsala2018-01-27 14:38

Polisens facit för de två senaste dygnen i Gottsunda–Valsätra är tolv bilbränder. Det är bara några i raden av negativa incidenter i området.

Under 2017 registrerade polisen 2 800 händelserapporter i Gottsunda – Valsätra, eller i snitt åtta stycken per dag. En händelserapport kan innebära allt från ett grovt våldsbrott till en krossad fönsterruta.

Under fjolåret ökade antalet sådana rapporter med 17 procent jämfört med året innan.

– Situationen i Gottsunda har försämrats sedan förra sommaren med ökade inslag av grov kriminalitet, säger Erik Pelling (S), kommunalråd i Uppsala.

Sommaren 2017 beslöt polisen att klassa Gottsunda–Valsätra som ett extra utsatt område. Ett sådant kännetecknas bland annat av parallella samhällsstrukturer, att polisen har svårt att arbeta i området och att vissa av de boende inte vill delta i rättsprocesser.

För att få bukt med kriminalitet, segregation och otrygghet lanserar Uppsala kommun nästa vecka ett åtgärdsprogram som består av ett 80-tal punkter. Erik Pelling vill än så länge bara nämna ett fåtal av dem:

* En utredning om ordningsvakter kan patrullera ett större område i centrala Gottsunda.

* Ansökan om ett flertal övervakningskameror.

* Ökat samarbete mellan fastighetsägare.

* Aktiviteter för att fånga upp unga som driver runt när skolan har stängt för dagen.

– Tidigare har det funnits en rad projekt i Gottsunda som upphört efter en tid. Men vi vill att projektpolitiken ersätts av permanenta och långsiktiga insatser, kommenterar Erik Pelling.

En del av de insatser som nu planeras är på mycket lång sikt och handlar om sådant som en ökad andel bostadsrätter, bättre kommunikationer och fler arbetstillfällen i området.

– Det innebär ett nytt arbetssätt där vi knyter ihop sociala insatser med förändringar av den fysiska planeringen. Vi tror mycket på det här och Uppsala kan bli den första kommunen som lyckas få bort ett bostadsområde från polisens lista över extra utsatta områden.

Är inte problemet att kommunen har placerat många nyinvandrade personer och människor med sociala problem i Gottsunda?

– Ett av problemen är att det finns många personer av de kategorierna i området. Men i många fall har de flyttat dit själva, kommunen har inte placerat dem där.

– Många har trängt ihop sig i en och samma bostad och något vi ska arbeta emot är just svarta lägenhetskontrakt.

I och med den tågstation som planeras i Bergsbrunna till år 2029 plus 10 000-tals nya intilliggande bostäder får Gottsunda ett nytt geografiskt läge, menar Erik Pelling. Han hoppas att det kommer att skapa många nya arbetstillfällen och bli en nystart för området.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!