Så ska festskräpet fixas i helgen

Valborgsfirandet har inte börjat än, men planen för att ta hand om skräpet i Uppsala efteråt är klar sedan länge.

Förra årets röjning i Ekonomikumparken 1 maj.

Förra årets röjning i Ekonomikumparken 1 maj.

Foto: Staffan Claesson

Valborg2017-04-29 08:05

Sista april brukar generera enorma mängder skräp i stan och Uppsala kommun städar undan festrester hela helgen.

– Valborg är ju inte en dag längre, det är en vecka av aktiviteter som kulminerar under tre dagar. Vi startar tidigt på morgnarna och städar under hela dagarna, säger Roger Lindström, driftchef inom avdelningen för gata, park, natur på Uppsala kommun.

Från kommunens sida vill man underlätta för Uppsalabor och besökare att själva ta hand om sitt avfall, man ställer ut ett stort antal sopkärl och källsorteringsstationer – och tillfälliga toaletter för nödens stund. Allt som allt kostar valborgsfirandet kommunen runt en miljon kronor.

– Men jag vill vara tydlig med att det här evenemanget ur ett varumärkesperspektiv ger jättemycket uppmärksamhet och fokus på staden. På det sättet är det ett lönsamt evenemang och totalekonomiskt väldigt positivt för Uppsala.

Skräpkören – de sjungande målade soptunnorna – som debuterade på valborg förra året kommer att finnas med även i år.

– Den har fått fungera som bärare av budskapet att vi måste jobba tillsammans för att minska nedskräpningen. Att bara städa mera är inte en lösning, det kommer aldrig att fungera. Det är medborgarnas eget ansvar att ta hand om det man tillför och kommunen hjälper naturligtvis till med att skapa bra förutsättningar för det. Men skräpkören kommer att finnas med. Den dyker upp lite överallt, de hade en turnéplan förra året och det kommer de att ha i år också, säger Roger Lindström.

Under hela helgen kommer också runt 250 ungdomar från tolv olika idrottsklubbar i och kring Uppsala att hjälpa till med städningen. Organisationen Städa Sverige, som ägs av idrottsrörelsen, har i år fått uppdraget av kommunen att hålla i det hela. Varje år engagerar man 12 000–15 000 ungdomar i olika städprojekt.

Städningen i Uppsala efter valborg måste ju räknas som rätt tung?

– Det är den verkligen. De här klubbarna känner ju till förutsättningarna, men visst, det är inte som att städa en vanlig park en vanlig vårdag, säger Mikael Örnliden, projektledare för Städa Sverige.

Varje klubb har fått ett städpass som är tre eller fyra timmar långt och för det får de 5 000–6 000 kronor till klubbkassan, beroende på hur långt passet är. Dessutom får de panta alla flaskor och burkar de plockar undan och behålla pengarna till laget.

– Man får sitt område som man ska städa, vi har delat upp 1 maj på två olika pass. Vi räknar med att det är mycket nedskräpning och ungdomarna, som är runt 15–16 år gamla, orkar inte städa mer än fyra timmar, säger Mikael Örnliden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!