Så ska bilmålvakterna stoppas

Polisen ska få ta registreringsskyltarna för den som använder bilmålvakter. Det föreslås i en statlig utredning som presenterades under tisdagen. Målet är att få stopp på bilmålvakter som i många fall utnyttjas av kriminella personer.

Allt fler beslagtagna fordon hamnar på den här uppställningsplatsen i utkanten av Uppsala. Petter Wallgren vid kommunägda Uppsala Parkerings AB är en av dem som arbetar med insatsen mot p-syndarna. Arkivbild.

Allt fler beslagtagna fordon hamnar på den här uppställningsplatsen i utkanten av Uppsala. Petter Wallgren vid kommunägda Uppsala Parkerings AB är en av dem som arbetar med insatsen mot p-syndarna. Arkivbild.

Foto: Staffan Wolters

Uppsala2018-08-01 07:00

Som UNT tidigare berättat har polisen och kommunen i Uppsala i flera år försökt att komma åt problemet med bilmålvakter. En bilmålvakt är en ofta svårt skuldsatt person som mot betalning registreras som ägare till en mängd fordon.

Bilmålvakten äger dock bara fordonet på papperet. I verkligheten körs bilen av den egentlige ägaren men han eller hon syns inte i fordonsregistret. Betalningskrav i form av p-böter, fordonsskatter och trafikförsäkringar skickas till målvakten som varken kan eller har för avsikt att göra rätt för sig.

Transportstyrelsen beräknar att det finns cirka 180 bilmålvakter i Sverige och officiellt äger de sammantaget runt 63 000 fordon. Deras fordonsrelaterade skulder uppgår till hundratals miljoner kronor.

2014 kom den så kallade bilmålvaktslagen som skulle stoppa fusket. Enligt den lagen kan ett fordon flyttas exempelvis till en uppställningsplats om ägaren har mer än 5 000 kronor i p-böter eller andra fordonsskulder. Förutsättningen är att bilen är felparkerad på kommunal eller statlig mark.

Men snart visade det sig att bilmålvaktslagen är full av kryphål. Till exempel kan polisen inte beslagta en bilmålvaktsbil om den stoppas i en kontroll eftersom fordonet måste vara felparkerat.

Dessutom har de som kör omkring i bilmålvaktsbilar kommit på att de kan felparkera utan att bilen tas i beslag om fordonet ställs på mark som inte är i det allmännas ägo.

Lagen till trots har antalet bilmålvakter fortsatt att öka.

I början av året tillsatte regeringen en utredning med det uttalade målet att ge myndigheterna de verktyg som behövs för att få stopp på bilmålvakterna.

I utredningen som presenterades under tisdagen föreslås att en bilmålvaktsbil ska kunna få användningsförbud. Villkoret är bland annat att fordonet har p-skulder på minst 5 000 kronor.

Om en bil belagts med användningsförbud men ändå brukas ska polisen kunna ta registreringsskyltarna i beslag.

– Det skulle kunna vara ett bra verktyg. En bil som körs omkring utan skyltar sticker ju ut i trafiken och kommer att stoppas av polisen, kommenterar Magnus Westergren, ställföreträdande lokalpolisområdeschef för Uppsala och Knivsta.

Ett annat förslag i utredningen går ut på att fifflet med bilregistret ska stoppas. En bilmålvakt ska inte kunna vara registrerad för mängder av fordon medan dessa i själva verket körs av andra personer.

Exakt hur fordonsregistreringen ska stramas upp överlåts i utredningen till Transportstyrelsen att avgöra.

– Fordonsregistreringen är själva kärnan i problemet med bilmålvakter och det är mycket bra om de reglerna ses över. Det säger Petter Wallgren som arbetar med fordonsflyttar vid kommunägda Uppsala Parkerings AB.

Det har förekommit krav på en maxgräns för hur många fordon en person ska tillåtas äga. Men alla förslag i den vägen avslås i utredningen med hänsyn till principerna om äganderätt samt att det finns till exempel bilhandlare och samlare som har stora legala fordonsinnehav.

De nya reglerna föreslås börja gälla från 1 april 2019.

Fenomenet med bilmålvakter förekommer inte minst i Uppsala. 2016 beslöt Uppsala kommun och Uppsalapolisen att trappa upp jakten på bilmålvakterna. En uppställningsyta för beslagtagna fordon ordnades fram och de båda myndigheterna började tillämpa bilmålvaktslagen mer strikt.

Satsningen har gett tydligt utslag i statistiken. Under 2015 flyttades och beslagtogs 174 fordon i Uppsala. I fjol blev siffran 433 fordonsflyttar, det vill säga mer än en fördubbling på två år.

Fordon kan flyttas

Enligt den nuvarande lagen om flyttning av fordon i vissa fall, även kallad bilmålvaktslagen, får ett fordon avlägsnas av polisen eller kommunen om dessa två villkor är uppfyllda:

* Fordonet är felparkerat ­eller felstannat på kommunal eller statlig mark.

* Den registrerade ägaren har mer än 5 000 kronor i obetalda parkerings­anmärkningar eller andra fordonsrelaterade skulder.

Ägaren måste betala skulderna för att återfå bilen. I annat fall säljs den eller går på auktion.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!