Så mindes Uppsala Förintelsen

"Vi är skyldiga att hålla minnet vid liv". Det sade riksdagsledamoten Marlene Burwick (S) vid helgens manifestationer för Förintelsens offer, mot antisemitism.

Emilia Huczko och Anna Markowska  framförde romsk musik under ceremonin i UKK på den Internationella minnesdagen för Förintelsen. Ljuset på bordet tände Susanne Levin, enligt judisk tradition.

Emilia Huczko och Anna Markowska framförde romsk musik under ceremonin i UKK på den Internationella minnesdagen för Förintelsen. Ljuset på bordet tände Susanne Levin, enligt judisk tradition.

Foto: Niklas Skeri

Uppsala2019-01-27 18:28

I dag, den 27 januari, var det 74 år sedan nazisternas förintelseläger Auschwitz-Birkenau befriades. En som överlevde tiden just där var Uppsalabon och författaren Susanne Levins mor Juci, nu 97 år gammal. Hon kom till Uppsala efter kriget och startade ett nytt liv här.

På den internationella minnesdagen för Förintelsen medverkade Susanne Levin på flera ställen. På Fyrisbiografen visades hennes film "De blev våra mödrar" – om hennes mor och en annan judisk kvinna som startade om sitt liv i Uppsala – och på UKK talade hon och tände ljus under den minnesceremoni som Uppsala kommun anordnade.

– Mormor och morfar mördades av nazisterna och tre av mammas mostrar dog i koncentrationslägret, liksom flera barnsläktingar till henne. Mamma har gjort sitt bästa för att hålla de här minnena borta och har i stället dansat och varit glad. Men hon har drömt mardrömmar på nätterna, säger Susanne Levin som sett som sin uppgift att berätta om sin mamma och hennes likars berättelse för kommande generationer.

– Jag vill vara ute mer än vad jag är, bli inbjuden oftare till skolor och liknande. Jag kommer att berätta allt jag vet om Auschwitz så länge jag lever, och jag hoppas att jag får leva länge, säger Susanne Levin.

I sina tal på UKK och Fyrisbiografen lyfte hon situationen i dag i Europas länder, med antisemitism och där flyktingar och romer är mycket utsatta grupper, inte minst i hennes mors hemland Ungern.

– De har inte gjort upp med sitt förflutna där, säger hon.

Förintelsen var inte bara ett folkmord på judar. Även hundratusentals romer dödades i lägren. För att hedra deras minne medverkade Emilia Huczko och Anna Markowska med romsk musik under minnesstunden på UKK.

En annan med romskt påbrå som ville hedra sina bortgångna släktingar var Uppsalabon Henry Florin, som gick med i lördagens så kallade kippavandring, för att hedra Förintelsens offer och manifestera mot antisemitism. Henry Florin har judiska rötter på ena sidan i släkten – och romska rötter på andra.

– Det var just de grupperna som de var ute efter i Förintelsen. Jag vill manifestera för att vi är ett fritt land där man är fri att tro och tänka vad man vill, säger han, vars kippa – den judiska huvudbonaden – bar en davidsstjärna.

Kippavandringen leddes genom centrala Uppsala av riksdagsledamöterna Marlene Burwick (S) och Mikael Oscarsson (KD).

– Nu är det inte många kvar i livet av dem som överlevde Förintelsen och kan berätta. Så nu är det upp till oss alla andra. Vi är skyldiga att göra vad vi kan för hålla minnet vi liv, sade Marlene Burwick.

Fakta

Cirka sex miljoner judar dog i Förintelsen. Också romer utsattes för folkmord grundade på rasistiska föreställningar. Mellan 200 000 och 500 000 av Europas romer mördades och föll offer för rasistisk förföljelse av tyska nazister och deras fascistiska allierade.

Därutöver förföljde, fängslade och dödade Nazityskland tusentals andra människor, bland annat många funktionsnedsatta och homosexuella, och etniska grupper som polacker.

Källa: Forum för levande historia

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om