Så många svenskar sexfantiserar om barn

Cirka 300 000 svenskar uppges ha sexuella fantasier om barn. Långt ifrån alla begår övergrepp. Men ett sådant intresse ökar risken för att begå övergrepp menar psykologen Katarina Görts Öberg.

10 januari 2017 19:00

Inom sjukvården klassas pedofili som en psykiatrisk diagnos där tre kriterier måste uppfyllas. Bland annat att personen i fråga ska ha haft intensiva sexuella fantasier om barn under minst sex månaders tid. Exakt hur många pedofiler det finns i Sverige vet ingen. Däremot visar studier att uppskattningsvis tre procent av befolkningen har sexuella fantasier om barn och att en del av dem uppfyller diagnosen.

– Alla som har ett tändningsmönster mot barn begår inte övergrepp. Men det är viktigt att tänka på att ett intresse ökar risken för att man lever ut sina fantasier, säger psykologen Katarina Görts Öberg.

Hon är enhetschef på ANOVA vid Karolinska institutet som driver Preventell - en nationell hjälplinje dit personer som är oroliga för sin egen, eller någon annans, sexualitet kan ringa anonymt. Hjälplinjen som invigdes i mars 2012 tar i dag emot cirka 20 samtal i veckan. Ungefär en fjärdedel av dem som ringer uppger att de är sexuellt attraherade av barn.

– Vi försöker att motivera dem som ringer till att komma hit till vår mottagning och träffa en behandlare som kan hjälpa, säger Katarina Görts Öberg.

Mottagningen ligger i Stockholm men de som ringer till Preventell kommer från hela landet, alla har därmed inte möjlighet att komma till mottagningen. De personerna blir hänvisade till andra vårdinrättningar men alternativen är få.

– Det finns några till ställen i landet som erbjuder den här typen av vård. Man skulle önska att det vore fler men i slutändan är det en resursfråga, säger Katarina Görts Öberg.

Vad säger du till dem som inte tycker att det är värt att lägga pengar på pedofiler?

– Jag vet att sexuella handlingarna mot barn väcker stark avsky och det vet också de personer som har det här intresset. Men genom att behandla personer med pedofili kan vi reducera risken att oskyldiga far illa, vi kan inte låsa in för all framtid och slänga bort nyckeln.

Katarina Görts Öberg menar att även om det inte går att ”ta bort” någons sexualitet kan man genom behandling lära sig att kontrollera intresset som riktar sig mot barn.

– Syftet med vår verksamhet är att nå personen innan det händer något.

Preventell

Här kan du få hjälp!

Om du skräms eller oroas av dina sexuella tankar och är rädd att göra dig själv eller andra illa kan du få hjälp via Preventell på nummer 020 66 77 88. Preventell är en nationell hjälplinje där du får prata anonymt med någon som har stor erfarenhet av den här typen av frågor. Preventell kan ge hjälp och stöd samt guida dig vidare till en behandling om du vill och behöver det. Även anhöriga eller personer som på annat vis berörs, oroas eller skräms av någons sexualitet kan höra sig.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!