Så löste polisen Lafsenmordet

Berättelsen från 28-åringens flickvän var en av de avgörande pusselbitarna vid utredningen av Lafsenmordet. Det säger Ove Dahlberg som ledde Uppsalapolisens arbete.

23 maj 2019 14:35

I oktober 2017 mördades en 22-årig manvid sjön Lafsen nära Vattholma och i fredags åtalades två personer för mordet. Efter mordet sänkte gärningspersonerna 22-åringens kropp i sjön.

Ove Dahlberg, kriminalkommissarie vid regionala utredningssektionen i Region Mitt, uppger att Lafsenärendet består av två delar. Till en början, i samband med att 22-åringen rapporterades som saknad i oktober 2017, hanterades ärendet som ett försvinnande.

Men efter ett par månader stod det alltmer klart för polisen att det kunde vara frågan om brott och ärendet kom istället att rubriceras som misstänkt människorov.

– Fördelen blev då att vi kunde gå in med häktning och andra tvångsmedel, berättar Ove Dahlberg.

En grupp på cirka 20 poliser tog sig an brottsutredningen. Med ledning av hur kroppen hade hanterats efter mordet då den svepts in i plastsäckar utgick poliserna från att det sannolikt fanns flera gärningsmän.

– Kartläggningen visade att det gjorts penningtransaktioner mellan 22-åringen och individer i hans krets. Det och en mängd andra uppgifter ledde oss fram till de personer som nu är åtalade för brottet, uppger Ove Dahlberg.

Under förhören uppdagade utredarna luckor i de åtalades berättelser. Polisen kunde även spåra inköp av bland annat tejp som använts vid mordet, uppgifter som ingår i bevisningen mot de misstänkta.

Utredarna hade fått tips om att ett rep som hittats på mordplatsen skulle ha köpts in vid en viss butik i Uppsala. Polisen hittade ett likadant rep i den aktuella butiken.

När man kontrollerade vilka personer som köpt samma reptyp och betalat med kontokort blev det träff på en av de åtalade männen.

Att de åtalade har berättat för människor i sin omgivning vad de gjort vid Lafsen är en annan faktor som haft stor betydelse i arbetet med att skapa en bild av händelseförloppet.

Förundersökningen omfattar cirka 2 000 sidor och rymmer bland annat vittnesförhör med runt 140 personer.

LÄS MER: 28-åringen bekände mordet för flickvännen

LÄS MER: Mordåtalad var nära vän till offret

Två personer, 26 respektive 28 år gamla, är åtalade för att ha mördat 22-åringen i oktober 2017 vid sjön Lafsen nära Vattholma, ett par mil norr om Uppsala.

Dessutom är en 25-årig man åtalad för medhjälp till mord.

De misstänkta männen är inte kända för någon grövre kriminalitet och en i trion är sedan tidigare ostraffad.

Alla tre kommer från en ort utanför Uppsala.

Rättegången inleds i Uppsala tingsrätt på fredag.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Staffan Wolters