"Så här ansträngt har det aldrig varit"

Med 27 skjutningar i Uppsala på två år är polisens utredare av grova brott hårt pressade. "Vi klarar inte arbetet själva", säger chefen Cecilia Winblad. Men en av deras mordutredningar leder nu till rättegång.

Kammaråklagare Lise-Lotte Teglers plan är att i augusti väcka åtal i målet om mord och mordförsök på Levertinsgatan i höstas. Fyra personer är häktade för dåden.  Ytterligare en är häktad för brott kopplade till en av de andra häktade.

Kammaråklagare Lise-Lotte Teglers plan är att i augusti väcka åtal i målet om mord och mordförsök på Levertinsgatan i höstas. Fyra personer är häktade för dåden. Ytterligare en är häktad för brott kopplade till en av de andra häktade.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Uppsala2019-07-15 09:00

– Så här ansträngt som läget är just nu har det nog aldrig varit, säger Cecilia Winblad, chef för den enhet som utreder grova brott i Uppsalas polisområde.

Tillsammans går vi igenom listorna över skjutningar under 2018 och 2019: 27 skjutningar, 11 i år och 16 i fjol. Tre döda.

I några fall sitter misstänkta personer frihetsberövade, i några har gripna personer släppts. I ett fall – en skjutning in i en lägenhet på Kvarngärdet – friade tingsrätten den misstänkte.

Ett par utredningar har lett till fällande dom, bland annat fick en 20-åring fängelse för att ha skjutit in i en lägenhet i Svartbäcken i höstas.

Hur klarar ni den hårda belastningen?

– Vi hårdprioriterar dag för dag, vecka för vecka. Och vi begär och har fått förstärkning. Enheten för grova brott klarar inte inflödet själva nu, säger Cecilia Winblad.

Förstärkningen kommer både från den egna polisregionen och i form av nationella resurser som varit på plats i Uppsala sedan i våras.

Hur tycker du att utredningsarbetet går? Gör ni framsteg?

– Det finns utredningar som vi kommer att ro i land, där vi har förhoppningar om att personer kommer att lagföras. I andra kommer vi inte att lyckas. I vissa fall är inte bevismaterialet tillräckligt för att hålla i en rättegång. Men alla utredningar är öppna och vi är motiverade och engagerade att lösa dem.

Cecilia Winblad är fåordig kring hur utredningsarbetet går till. Och hon säger inget om hur polisen tror att olika skjutningar är relaterade. Men att söka kopplingar är en viktig del av utredningsarbetet.

– Vi har satt ihop skjutningarna i små kluster, utifrån hur vi tror att de hänger ihop. Vi jämför vapen, kulor, hylsor och annat.

De tre morden, ett i år och två i fjol, har ännu inte lösts, men ett av dem kommer nu upp i tingsrätten. Det är mordet på Levertinsgatan i november då en person också skottskadades. Fem personer är häktade, fyra för inblandning i mordet och en person för grovt narkotikabrott och vapenbrott tillsammans med en av de fyra andra. Det berättar kammaråklagare Lise-Lotte Tegler.

– Det finns ett samband mellan vapnet, mordet och brottsplatsen för de häktade och narkotika som påträffades i samband med brottsplatsundersökning efter dådet, säger hon.

Hon beskriver ärendet som komplicerat med många människor som sett mycket, men inte allt.

– Men det finns bevismaterial som binder en av de misstänkta, och som gör att hela ärendet nu kan gå vidare till åtal, säger Lise-Lotte Tegler.

Rättegången är planerad till början av hösten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!