Så går provtagningen för coronaviruset till

Hittills har cirka 45 personer testats för coronaviruset i Uppsala. Akademiska sjukhuset menar att de är selektiva med vilka som testas – för att undvika eventuell materialbrist.

Fredrik Sund och Karin Fischer Liddle menar att infektionsmottagningen har god beredskap att testa och vårda personer. Skulle spridningen bli mer utbredd i Sverige kan sjukvården dock bli hårt belastad.

Fredrik Sund och Karin Fischer Liddle menar att infektionsmottagningen har god beredskap att testa och vårda personer. Skulle spridningen bli mer utbredd i Sverige kan sjukvården dock bli hårt belastad.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Uppsala kommun2020-03-03 07:00

– Vi tar tre olika prover när vi testar en person för coronavirus, säger Karin Fischer Liddle, sjuksköterska och avdelningschef på Akademiska sjukhusets infektionsmottagning. 

Det första provet tas med en lång tops genom näsan och ner i svalget. Det andra provet tas som ett vanligt svalgprov genom att halsen svabbas med en tops. Det tredje och sista provet är ett så kallat sputumprov, vilket betyder att personen får hosta upp slem som analyseras.

Cirka 45 personer har hittills testats för coronaviruset på Akademiska sjukhuset. Testet tar bara några minuter, men Karin Fischer Liddle säger att en del upplever det som obehagligt.

– Vi svabbar ganska långt in i både näsa och hals för att komma åt ordentligt, och det är inte så skönt alla gånger. Men det går för det mesta bra och är över ganska snabbt.

Proverna skickas till Stockholm för analys. Det tar cirka sex timmar att få tillbaka provresultat. Redan denna vecka planerar dock Akademiska sjukhuset att få igång sin egen provanalys, vilket skulle minska analystiden. 

De allra flesta som testats för coronaviruset har först vänt sig till 1177. Personer som vistats i riskområden, som till exempel norra Italien, Iran eller delar av Kina, testas i regel bara om de uppvisar symptom.

– Vi försöker begränsa provtagningen till de fall som verkligen är relevanta, alltså personer som uppvisar symptom. Det är främst en materialfråga, vi har inte resurser att testa alla, säger Fredrik Sund, verksamhetschef för infektionskliniken.

Om spridningen i Sverige och Uppsala skulle skena iväg, menar Fredrik Sund att det kan bli svårt för sjukvården att hänga med.

– Vi kommer i första hand att försöka vårda smittade patienter här på infektionsmottagningen. Skulle trycket bli för stort kan man tänka sig att vi kan annektera andra delar av sjukhuset för att kunna vårda fler, säger han.

Det kan komma att uppstå ett behov av ytterligare lokaler utanför sjukhusets område. Det handlar då främst om patienter som inte längre är så sjuka att de behöver vård på sjukhus, men ändå utgör en smittorisk och därför inte kan återvända till sitt hem eller arbete.

– Vår uppgift är att förbereda oss så bra vi kan. Vi har bollat en del idéer om dessa lokaler men inget är bestämt än. Det skulle kunna vara till exempel gymnastiksalar eller vandrarhem, säger Fredrik Sund.

Karta: Akademiska sjukhusets infektionsmottagning
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!