Så funkar elcykeln

13 oktober 2017 05:00

Hur snabbt går en elcykel, hur länge räcker batteriet och går det att cykla utan elhjälp? Här är det mesta du behöver veta om den allt populärare elcykeln.

Elcykeln har en hjälpmotor, som drivs av ett batteri som startar när du börjar trampa. Motor och batteri gör att elcykeln väger cirka 5 kilo mer än en vanlig cykel.

Batteriet kopplas loss och laddas hemma på 5-6 timmar. En laddning räcker vanligen 5-7 mil, beroende på temperatur, vind, terräng, hur mycket elhjälp du vill ha, etc. Om batteriet tar slut kan du fortsätta trampa som en vanlig cykel.

Elcykeln hjälper dig upp till 25 km/timmen, sedan får du ingen hjälp av motorn utan behöver trampa själv. Det finns elcyklar som kan gå 45 km/timmen men då klassas de som mopeder vilket innebär att du bland annat behöver förarbevis.

Elcykeln har växlar. Sensorer känner av hur snabbt eller hårt du trampar och anpassar motorhjälpen efter det. Du kan också välja hur mycket elhjälp du vill ha.

De flesta elcyklar kostar från 8 000 kronor.

Regeringen presenterade nyligen ett bidrag på upp till en fjärdedel av priset för den som köper en elcykel, med målet att minska antalet bilresor. Bidraget börjar gälla efter årsskiftet, men den som redan nu köper en elcykel kan skicka in kvittot i efterhand och få bidraget.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!