Så fortsätter polisen jaga våldtäktsmännen

Polisen har fortfarande bara gripit en person efter de sammanlagt fyra våldtäkter och våldtäktsförsök som inträffade i de centrala delarna av Uppsala i början av augusti. Men arbetet fortsätter.

13 augusti 2019 15:30

Bland annat uppmanas poliser i yttre tjänst att vara vaksamma.

– Vi håller ögonen öppna. Vi har trots allt några signalement, även om de är vaga, säger Stefan Siesing, yttre befäl.

En metod som används är att polisbilarna slår på fast blåljus och kör runt extra mycket nattetid. Särskilt i de områden där våldtäkterna och våldtäktsförsöken skett och i anslutning till när krogarna stänger.

– Det är som ett stråk från Studenternas i riktning mot Luthagen där de här överfallen har skett. Där syns vi extra mycket, säger Stefan Siesing.

Den metoden används dels för att jobba förebyggande, men också för att snabbt vara på plats om det händer något.

Förutom att synas mycket nattetid arbetar polisen med profilering och personkontroller.

– Vi måste vara lite överdrivet nyfikna. Är det en man som står ensam klockan 02 och som stämmer in på ett signalementet kanske vi går fram och pratar med honom, säger Stefan Siesing som hoppas på resultat av arbetet.

– Med sådana här taktiker har vi lyckats tidigare. Sedan är ett önskescenario så klart att vi tar någon på bar gärning när den är på väg att begå brott. Men utan att den hinner skada någon.

Hos polisen anser man att arbetet gett resultat, trots att man inte lyckats gripa någon.

– Jag pratade med utredarna i måndags och de sa "kör på som ni gör, för nu har vi inte fått in några nya anmälningar på nästan en vecka".

Inom några veckor drar höstterminen igång och områdena kring studentnationerna fylls med mycket folk nattetid. Uppsalaborna kan därför vänta sig ökad polisiär närvaro i centrum i flera veckor.

– Vi kommer att fortsätta jobba så här en period framöver, även om jag inte kan svara på exakt hur länge, säger Stefan Siesing.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ida Lindhagen