Så blir nya Katedralskolan

Katedralskolan har länge varit i behov av renovering, nu börjar till slut arbetet. Om tre år ska Katedralskolans elever kunna samlas igen i skolan.

25 augusti 1916 10:25

Närmare hälften av Katedralskolans 1 250 elever har sedan förra hösten flyttats till andra lokaler på Skolgatan närmare järnvägen. De som finns kvar på Katedralskolan, 690 elever, kommer att gå kvar under byggtiden, där man i första etappen renoverar idrottshallen, matsalen och annexet. I andra etappen flyttar eleverna in i de nyrenoverade lokalerna i annexet medan arbetet med skolans äldre delar håller på.

LÄS MER: "Jag beklagar verkligen förseningen"

Bygget beräknas vara klart till höstterminen 2019 och förhoppningen är att skolans verksamhet inte ska störas under byggstöket.

– Eleverna kommer att se byggstaketen, men de kommer inte att gå i skolan i några lokaler där man håller på och jobbar, säger Niclas Jacobson, projektledare på Skolfastigheter, det kommunala fastighetsbolag som äger och förvaltar de flesta av kommunens skolor.

Katedralskolans rektor Heléne Lagerquist ser också själva byggtiden som ett mindre problem.

– Det stora bekymret är att det är försenat. När man nu har flyttat hälften av eleverna någon annanstans skulle man vilja se byggställningar, så att det är motiverat att man har flyttat. När det väl blir en byggarbetsplats så kommer vi att kunna hantera det.

Det kommer inte att synas särskilt mycket utanpå skolan, men invändigt blir det stora förändringar. Till exempel ska de uttjänta tekniska installationerna bytas ut.

– Allting är egentligen utdömt, vi har ett avloppssystem som det är stopp i hela tiden och det måste bytas ut. Så vi ska byta ut vatten och avlopp, alla elinstallationer och all ventilation, säger Niclas Jacobson.

Förutom de rent tekniska förbättringarna kommer man att göra fler klassrum för att kunna utöka elevantalet. Man ska också bygga en inglasad vinterträdgård med kafédel på skolans nuvarande innergård.

– Tidigare har man gått i mörka gångar för att komma till matsalen, nu går man i genom en ljus vinterträdgård. Jag tror att det blir ett jättelyft för skolan, säger Niclas Jacobson.

Caroline Andersson (S), ordförande i utbildningsnämnden, är glad att renoveringen av den gamla skolan kan börja. Inte minst gäller det ombyggnaden för att öka tillgängligheten till skolan för elever med funktionsnedsättning.

– Jag har sett att det finns stora brister, det har inte varit anpassat på ett modernt sätt. Jag ser framför mig att renoveringen kommer att kombinera Katedrals gamla anrika arkitektur med nya, moderna, pedagogiska och funktionella lokaler, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!