Så blev domarna för Facebookvåldtäkten

Fängelse i mellan sex månader och två år och fyra månader. Så blev Uppsala tingsrätts domar mot de tre män som stått åtalade för den våldtäkt som direktsändes via Facebook från en lägenhet i Uppsala i januari. Brottsoffret är en kvinna i 30-årsåldern.

25 april 2017 14:44

En 18-årig man döms till ett års fängelse för våldtäkt. Mannen ska också betala 100 000 kronor i skadestånd till den våldtagna kvinnan för kränkning.

En 21-årig man döms för våldtäkt och medhjälp till våldtäkt till fängelse i två år och fyra månader. Han ska dessutom betala 150 000 kronor i skadestånd till kvinnan för kränkning.

Den tredje åtalade, en 24-årig man, döms till sex månaders fängelse. Han fälls på åtalspunkterna grovt förtal och underlåtenhet att avslöja våldtäkt. 24-åringen ska även betala 70 000 kronor för kränkning.

Alla tre ska solidariskt betala 15 000 kronor i skadestånd till kvinnan för sveda och värk.

De tre männen döms mot sitt nekande och bestrider även åklagarens enskilda anspråk, det vill säga skadestånden på mellan 70 000 och 150 000 kronor. De två män som döms för våldtäkt har medgett att de haft samlag med kvinnan men hävdar att detta varit frivilligt från bägge parters sida.

När det gäller händelserna i lägenheten där kvinnan våldtogs skriver tingsrätten att en fråga som måste besvaras är om kvinnan på grund av trötthet och påverkan av alkohol och narkotika befann sig i en särskilt utsatt situation. En annan fråga är om de tilltalade insett detta och otillbörligt utnyttjat henne.

Tingsrättens bedömning är att det är ställt utom allt rimligt tvivel att kvinnan befann sig i en sådan situation och de två tilltalade måste ha insett det.

När det gäller 24-åringen anser tingsrätten att han inte kan ställas till ansvar för medhjälp. Däremot har han filmat en av våldtäkterna och struntat i att ringa 112. Han döms därför för underlåtenhet att avslöja våldtäkt. Att han även fälls på åtalspunkten grovt förtal beror på att han spred våldtäktsfilmen via Facebook.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Göran Sterner