S: "Vi kommer inte vara stödparti"

Socialdemokraterna kommer inte att ta strid om makten i regionen. Men S kommer inte heller att vara något stödparti, meddelar Börje Wennberg (S) som tvivlar på att de blågröna ska kunna enas.

26 oktober 2018 15:00

– Jag är lite undrande över hur de ska få ihop det. Jag upplever att Miljöpartiet i många frågor står mer åt vänster än oss och haft ett högre tonläge mot de borgerliga partierna, säger regionrådet Börje Wennberg (S).

LÄS MER: Alliansen och MP höll presskonferens - UNT direktrapporterade

Han tar bygget av det nya sjukhusköket som ett exempel när MP och borgerliga partier gått i klinch med varandra.

Hittills har de blågröna inte lagt fram något budgetförslag eller konkreta politiska åtgärder. Börje Wennberg menar att det är nästan så att han själv hade kunnat skriva den presentation som lades fram vid fredagens presskonferens.

– Det är många honnörsord. Så länge de håller sig på en så abstrakt nivå är det ju inte så svårt att vara överens.

Socialdemokraterna försökte efter valet att få till en konstellation med S, MP, L och C. När det inte gick koncentrerar sig partiet nu på att vara i opposition med målet att få igenom så många politiska sakfrågor som möjligt.

– Vi kommer inte att obstruera. Om det läggs fram goda förslag ställer vi upp, men vi kommer inte att vara något lojalt stödparti som alltid röstar med. Vi ska driva och föra vår politik.

När regionfullmäktige den 28 november samlas för att välja regionstyrelse kommer Socialdemokraterna alltså inte göra anspråk på ordförandeposten, på det sätt som Fredrik Ahlstedt (M) gjorde när kommunstyrelsens ordförande skulle väljas i kommunfullmäktige. Stefan Olsson (M) som är de blågrönas kandidat till regionstyrelsens ordförande kommer därmed att få posten.

– Jag skulle för mitt liv inte vilja vara ordförande utan att ha en majoritet med mig, säger Börje Wennberg.

Men S och MP var ju i minoritet senaste mandatperioden?

– Nej, vi hade en uppgörelse med V om hur det skulle hanteras.

Eftersom de blågröna bara har 35 mandat, ett för lite för att få majoritet i regionfullmäktige, ser Börje Wennberg stora möjligheter att få igenom socialdemokratiska förslag. Det räcker då att SD och V röstar för.

– Vi kommer inte att samarbeta med SD, men vi kan aldrig neka dem att rösta på bra förslag som vi lägger. Där kan det bli besvärligt för de blågröna.

Det är väl ganska många frågor inom regionpolitiken där partierna är relativt överens?

– Nu verkar det ju som att Alliansen accepterat fyrspårssamarbetet, vilket framför allt KD tidigare sagt att man ska riva upp. Och att Alliansen nu anpassat politiken till den som vi och MP drivit kring produktionsköket är naturligtvis också glädjande. Det jag är orolig för är att det kommer förslag från det nya styret på att privatisera delar av Akademiska sjukhuset. Där kommer vi att vara kategoriska: vi vill ha ett sammanhållet sjukhus.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Elin Sandow