– Det blir underbart. Vilken fördel att få tillgång till människor som man inte känner i dag, kanske få nya vänner och lära sig oväntade saker av dem. Och så kan vi arrangera aktiviteter för alla som vill delta, säger kollektivhusföreningen Rudbeckias ordförande, Ingalill Ek.
Det var hon som startade Rudbeckia år 2011 efter att ha varit på besök i kollektivhuset Färdknäppen i Stockholm. Det verkade himla trevligt tyckte hon och arrangerade ett öppet möte. Dit kom tio andra intresserade personer och så drog de igång. Sedan dess har föreningen växt och växt, och byggstarten är planerad till i år.
Tanken är att de boende ska ha varsin lägenhet men också gemensamma utrymmen. På nedre plan blir det allrum, hobbyrum, matsal och ett stort kök – specialdesignat för kollektivhus. Längst upp blir en takterrass med utrymme för odling. I konceptet ingår att alla boende ingår i matlag som turas om att laga mat till öriga boende.
– Tänk vad härligt att bli serverad hemlagat nästan varje dag. Det är så lätt att slarva med maten när man är upptagen med annat, säger Margit Martens, som gick med i föreningen några år efter starten och numera är kassör.
Margit Martens är den som kom att ändra Rudbeckias målgrupp. Från början hade man tänkt bygga för "40 plus utan hemmavarande barn" men nu är målgruppen alla åldrar. Mycket har ändrats genom åren och styrelsen har slitit hårt.
Ingalill Ek plockar fram arkitektritningar och visar. Huset kommer att bli sju våningar högt med 42 hyresrätter, uppdelat på 1-4 rum och kök, på ytor av 34-67 kvadratmeter.
Tomten ligger i Rosendal på den forna golfbanan. Det var när styrelsen fick kontakt med arkitekt Rahel Belatchew, som är uppvuxen i Uppsala, som husplanerna tog ett stort skutt framåt. Genom henne fick de kontakt med byggföretaget Sveafastigheter som blev byggherre.
Under en period tänkte Rubeckia genomföra projektet som en byggemenskap, vilket betyder att en grupp människor går samman och själva bygger ett hus. Men det blev för dyrt, ansåg föreningen, som är nöjd med samarbetet med Sveafastigheter.
En annan kollektivförening som däremot satsar på konceptet byggemenskap är Gården. Föreningen kommer bygga 20-25 lägenheter i Rosendal med start nästa år.
– Vi har just fått så stort medlemsantal som vi behöver för att gå till banken. Vi har till och med kö. Några av våra medlemmar kommer från Stockholm och vill flytta hit, det är ju extra roligt, säger Katja Jahn, byggemenskap Gården.
Hon kommer själv ifrån Tyskland där byggemenskaper är vanliga. Men i Sverige är Gården pionjärer här finns ännu ingen så pass stor byggemenskap.
Även SKB, Stockholm Kooperativa Bostadsförening, kommer att bygga i Rosendal. Med start i år ska den bygga 100 lägenheter som beräknas bli klara 2021. Lägenheterna är kooperativa hyresrätter, vilket är ett slags mellanting mellan bostadsrätt och hyresrätt. Den som vill bo där betalar en medlemsavgift, påbörjar ett sparande och betalar en upplåtelseinsats till föreningen. Den är ett slags deposition som den boende får tillbaka vid utflytt. Upplåtelseinsatsen ligger på cirka 3 000-4000 kronor per kvadratmeter.
– Vi har funnits i 103 år och bygger för första gången utanför Stockholm. Uppsala är en expansiv stad och vi har 1 000 medlemmar där, säger SKB:s vd, Eva Nordström.