"Risk att bostadsköparna står med svarte Petter"

Nu säljs bostadsrätter i Uppsala med obegränsad rätt till andrahandsuthyrning. Men det finns en risk att köparna kommer att stå med Svarte Petter.

Foto: Johan Heimer

Uppsala2017-10-19 06:45

Lägenheterna i bostadsföreningen Block, som ska byggas på Kapellgärdet, säljs med möjlighet till obegränsad andrahandsuthyrning. Den rätten skrivs in i upplåtelseavtalet och kan sedan inte återtas av föreningens styrelse efter inflyttning. Dessutom tillåts företag som köpare till max 35 procent av lägenheterna i föreningen. Någon begränsning, varken för företag eller privatpersoner, finns inte heller i hur många lägenheter var och en kan köpa med det uttalade syftet att hyra ut lägenheten i andra hand.

Detta har gjort att Fastighetsförädlarna i Mälardalen, FFAB, som står bakom projektet, haft bra fart på försäljningen av projektet, trots signaler om att marknaden för nyproduktion börjar bli mättad.

– Det har varit ett känt problem att företag inte kan rekrytera eftersom det är svårt att hitta bostäder åt de anställda. Vi har känt att den här efterfrågan har funnits och kan nu erbjuda dem att köpa lägenheter här, säger Thomas Andréasson, delägare i FFAB.

Erik Pelling (S), kommunalråd med ansvar för byggfrågor, tror dock att utvecklingen mot bostadsrätter för uthyrning kan föra med sig problem.

– Bostadsrättsformen är en unik boendeform som bygger på att man gör saker tillsammans och på det sättet sänker kostnaden för skötsel av fastigheten. Och en förutsättning är att man kan bemanna styrelsen med medlemmar som vill ta ett ansvar för både dagsaktuella frågor och långsiktiga investeringsbeslut. Vill man inte ta det ansvaret finns hyresrättsformen. Det här riskerar att bli ett misch-masch, säger han.

Erik Pelling tror också att det är de boende och köparna till lägenheterna som kan bli förlorarna på sikt.

– De bolag som bygger det här och snabbt går vidare har tagit ut sin vinst. De boende som köpt sin lägenhet är de som står kvar med problemen.

Hittills har drygt hälften av de 100 lägenheterna i den första etappen, som har inflyttning från sista kvartalet 2019, sålts. Av dem är i sin tur ungefär hälften sålda till företag och hälften till privatpersoner, enligt Thomas Andréasson på FFAB.

Finns det inte en risk att det blir svårt att driva bostadsrättsföreningen om många av de boende inte äger lägenheten de bor i?

– I alla lägenheter kommer det att bo privatpersoner. Dessutom tillåts juridiska personer som ägare endast till 35 procent av det totala antalet lägenheter. En majoritet av lägenheterna kommer att ägas av privatpersonerna, säger Thomas Andréasson.

Men också privatpersonerna kan väl köpa lägenheten i syfte att hyra ut den?

– Ja, det är riktigt.

Men hur får man då boende som tar ansvar för styrelsearbetet?

– Att det skulle bli ett problem tror jag är mindre troligt.

Clara Lööf Ljunglund, mäklare på Widerlöv & Co som säljer lägenheterna i projektet, säger att köpare lockas av konceptet med tre stora takterraser med spa, grill respektive kök som kan disponeras av de boende. Men möjligheten att hyra ut lägenheten är också en faktor som bidrar.

– Många ser det som en trygghet. Eftersom det inte är inflyttning förrän om två år vet man inte hur situationen ser ut då. Och då är det bra att veta att man kan hyra ut lägenheten, säger hon.

Hyresgästföreningen är kritisk mot att detta kan skapa en alternativ hyresmarknad.

– Det är en olycklig utveckling om vi går mot en parallell hyresmarknad där välsituerade individer i rent spekulativt syfte köper och hyr ut bostadsrättslägenheter. Det kommer bara ytterligare att blåsa in luft i den redan sprickfärdiga bostadsbubblan. Och det är inte bra för någon boendeform, säger Mårten Gulin, förhandlingschef på Hyresgästföreningen Aros-Gävle i ett e-post-svar.

Han är också orolig för att detta kommer att bli ett sätt att kringgå den normala förhandlingsordningen på hyresrättsmarknaden.

Tillstånd krävs av styrelsen

För att hyra ut bostadsrättslägenheten krävs tillstånd av styrelsen om ägaren till lägenheten inte är ett landsting eller en kommun.

Man ska ha skäl för att hyra ut, och uthyrningen ska vara tidsbegränsad. Tidigare stod det i lagen att man skulle ha "beaktansvärda skäl".

Skäl kan till exempel vara studier eller arbete på annan ort, att lägenheten tillfälligtvis är svårsåld eller att man testar ett samboförhållande.

I väntan på försäljning kan man enligt Hyresnämnden normalt hyra ut lägenheten max ett år.

Styrelsen kan neka andrahandsuthyrning även om det finns skäl. Orsaken kan vara att många lägenheter i föreningen är uthyrda och att det är svårt att tillsätta förtroendeposter i styrelsen.

I bostadsföreningen Block kringgår man styrelsen genom att skriva in en tillåtelse till obegränsad uthyrning av lägenheten i upplåtelseavtalet. Det kan sedan inte ändras förrän lägenheten säljs.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om