Enligt polisanmälan från Jens Holm, som tillhör Stockholms kommuns valkrets, har trakasserierna pågått sedan 2012 när Emma Wallrup var ersättare i Riksdagen.

Jens Holm uppger att han fått motta mängder av oönskade mejl, sms och telefonsamtal. Trots att han inte har velat ha någon kontakt med Emma Wallrup.

– Jag hade hoppats att det här skulle få ett slut och att vi skulle kunna hantera det här i partiet, men hon visar inte upp någon vilja att förändra sitt beteende. Så var jag tvungen att polisanmäla, säger Jens Holm som uppger att det var hans advokat Claes Borgström som uppmanade honom att anmäla.

Hur uppkom situationen, hade ni en privat relation?

– Absolut inte. Jag var väl en av de ledamöter som hjälpte henne extra mycket eftersom vi båda är engagerade i miljöfrågor, och kanske också för att jag har en historia i Uppsala när jag bodde där och var aktiv i partiet. Det har inte varit någon annan typ av relation än den mellan två riksdagsledamöter.

Frågan har även utretts internt av Vänsterpartiet två gånger. Den första gången 2015 av partisekreteraren Aron Etzler, och den andra gången 2017 av en arbetsrättsjuristen Annika Blekemo. Båda gångerna var slutsatsen att Wallrup skulle sluta ha kontakt med Holm och hon rekommenderades vid den senare utredningen att ta en timeout från politiken.

Nu – under pågående valår – säger sig Jens Holm ha fått nog och polisanmäler sin partikamrat.

– Jag vill att de här trakasserierna och de här icke önskade kontakterna från hennes sida ska sluta omedelbart, säger han.

Emma Wallrup nekar till anklagelserna – och hävdar att hon själv har utsatts för sexuella närmanden av Jens Holm.

– Jag kommer att vara ärlig och rak med att det har varit en metoo inblandad, och jag kommer lyfta de patriarkala strukturerna. Jag tycker att det är väldigt olyckligt att en man ska kunna bete sig så här under metoo-tider när det som faktiskt har hänt har gått ut över mig. Både närmanden och olika saker som jag har blivit bortplockad ifrån. Det enda som jag har gjort är att skicka mejl för att försvara mig, och jag har inte skickat fler mejl än vad det har förekommit kränkningar. Jag har gjort det på ett lösningsorienterat sätt med fokus på att jag vilja jobba och inte hålla på med intriger, säger hon.

Hur förklarar du restriktionerna du har fått att inte kontakta honom?

– Saken är den att utredningen inte var korrekt. Den tog inte hänsyn till viktiga saker som mitt hälsotillstånd och att jag åkte regelbundet till akuten, och det står ingenting om att jag har känt mig kränkt och inte heller någonting om att jag vill lösa problemen. Saken är den att jag har bett om en utredning och att jag inte har skickat några mejl efter den senaste kommunikationsmodellen som vi kom fram till.

Kommer du att anmäla honom?

– Ja, jag kommer att anmäla honom för förtal och trakasserier.