Enligt Saga Karlsson, ordförande för RFSL Uppsala, har de senaste årens utveckling lett till en kris i föreningen. Arbetsbelastningen har blivit för hög och resurserna för små.
– År efter år bränner styrelsemedlemmar ut sig och vi går på knäna. Vi har varit tvungna att skala ned och ställa in projekt och vi kommer att behöva fortsätta göra det i framtiden om vi inte får ett bättre stöd, säger hon.
RFSL arbetar med HBTQI-relaterade frågor inom ett brett spektra. De håller bland annat i utbildningar på skolor, i syfte att minska stigmatiseringen och öka kunskapen om HBTQI-personer. De jobbar också med information om säkert sex, som exempelvis HIV-prevention och anordnar varje år Uppsala Pride.
– Vi har också sociala träffar varje månad, som ofta fungerar i suicidpreventivt syfte då många HBTQI-personer lider av psykisk ohälsa, säger hon.
De generella bidragen täcker i dag hyran för föreningens lokal, men längre än så räcker inte pengarna. Det stora problemet är enligt Saga Karlsson att det inte finns någon långsiktig finansiering, vilket gör att de främst får in många spridda summor för olika projekt. Administrativt har detta blivit en övermäktig uppgift.
– Vi kämpar för att få en kanslianställd för att styra upp det hela och som kan få vår verksamhet att hålla på sikt, säger Saga Karlsson.
Saga Karlsson menar att Uppsalas situation sticker ut om man jämför med resten av landet:
– Uppsala är landets fjärde största stad men vi har knappt medel till att betala hyra. För mig är det katastrofalt.
Hon nämner till exempel RFSL Sjuhärad som ett exempel på hur det fungerar på annan ort. De får betydligt mer pengar från kommunalt håll än Uppsala, och framförallt är stödet långsiktigt. Stina Nilss, ordförande för RFSL Sjuhärad, tycker att samarbetet med Borås stad har varit lyckat.
– De långsiktiga stöden har gjort att vi haft möjlighet att söka kortare projektbidrag. Att kunna anställa och arvodera personal krävs också för att ha en fungerande verksamhet, säger Stina Nilss.
Linda Eskilsson (MP), ordförande i kulturnämnden och kommunalråd med ansvar för kultur och demokrati, vill inte uttala sig om situationen för RFSL Uppsala. Hon menar även att kommunen redan har en ansträngd ekonomi.
– Vi träffade RFSL Uppsala precis innan sommaren och fick en genomgång av deras situation. Vi ska se över de olika samarbetena i höst när alla är tillbaka från ledighet. Det är viktigt att vi får en samlad överblick, säger Linda Eskilsson.
Hon lovordar också RFSL:s arbete och tycker att samarbetet den senaste tiden har fungerat bättre och bättre.
– RFSL gör ett otroligt bra jobb och HBTQI-relaterade frågor är en hög prioritet från kommunens sida. Vår ambition är ett bra och långsiktigt samarbete, säger Linda Eskilsson.
Saga Karlsson säger att de hittills fått välvillig respons från kommunen, men att det är en fråga som inte kan vänta. Om RFSL Uppsala inte får utökad finansiering inom en snar framtid, menar hon att de kommer behöva återgå till hur föreningen såg ut för fem år sedan. Då skedde arbetet i en betydligt mindre skala.
– Vi täcker upp för många bristområden i samhället. Om vi inte får ökat stöd kommer det mesta av vår verksamhet att försvinna och det skulle hela Uppsala tappa på. Men det kommer särskilt att påverka de mest utsatta – exempelvis ensamma HBTQI-personer som kanske inte är accepterade hemma, säger Saga Karlsson.