I torsdags informerade Skolverket på sin hemsida att niornas nationella prov i svenska hade läckt ut på sociala medier. Men beslutet om man ska använda det ordinarie provet eller ersättningsprovet är det inte Skolverket som fattar.
LÄS MER: Uppsalaskolor använde läckt prov
LÄS MER: Nationella prov sprids på sociala medier
– Det är rektorerna som beslutar om man vill använda ersättningsprovet. Vi gick ut med information om att det här provet hade läckt och då finns det en möjlighet att använda ersättningsprovet. Men det är rektor som avgör, säger Anna Westerholm, avdelningschef på Skolverkets avdelning för läroplaner.
Hon menar att eftersom just det här provet, C-provet som var det sista av tre delprov i svenska, handlade om uppsatsskrivning går det fortfarande att göra en bedömning av resultatet även om provet läckt ut.
– Det är klart att det möjligen gav elever kunskap i förväg om vilka ämnen det handlade om, men det är fortfarande en individuell prestation. Och med vetskap om att eleverna kanske kände till det här kan lärarna fortfarande göra en professionell bedömning.
Hur kommer ni att använda resultatet på Skolverket?
– C-delen kommer inte att räknas in i den nationella uppföljningen, men exakt hur det ska rapporteras in från skolorna tror jag inte att vi har lagt ut information om än, säger Anna Westerholm.
Även om inte provet kommer att räknas på nationell nivå, är det inget som hindrar att skolorna jämför sig lokalt, menar hon.
Vad kan Skolverket göra för att inte det här ska inträffa?
– Det här är något vi funderar ständigt över, om det finns något vi kan göra, men det jag vill understryka är att om rektorerna följer föreskrifterna och proven hanteras som de ska, då kan de inte spridas.
Men med sociala medier räcker det ju med att en skola i landet fallerar?
– Ja, så är det – och då får de inte göra det. De flesta är ju verkligen seriösa, både elever och lärare, så det här är jättetråkigt.
Att man skulle hindra provet från att läcka ut genom att ingen får tillgång till det förrän precis före provtiden, till skillnad från i dag när lärarna får se provet dagen före, tycker inte Anna Westerholm är en bra idé.
– Lärare måste få tillgång till det för att kunna anpassa provet till elever med funktionsnedsättningar. Det här är ett dilemma, men det är fortfarande skolornas ansvar att hantera det här, säger hon.