Det är sällan hyresgästerna blir glada när de får höra att det är dags att renovera huset de bor i. Förutom stöket under byggtiden är många oroliga för de hyreshöjningar som väntar. Det finns avskräckande exempel där hyrorna höjts nästan till det dubbla.
Men så ska det inte behöva vara, enligt Stefan Sandberg, vd för Uppsalahem.
– Vi vill verkligen nagelfara vad vi behöver göra och utveckla standardpaket. I basrenoveringarna, som inte är så kraftfulla, ska det inte behöva bli så stora hyreshöjningar.
Ett hus på Marmorvägen i Eriksberg fungerar som pilotprojekt. Det blir den första etappen i den omfattande renoveringen av husen i Eriksberg, som väntas pågå i tio år framöver.
– Vi har tittat på vad det är vi måste göra rent tekniskt. Det skulle motsvara en grundnivå. Och sen kan man välja till standardhöjande renoveringar i nivåer utöver det, säger han.
De nödvändiga åtgärderna i huset på Marmorvägen handlar om avloppsstammar och tätskikten i badrummet, elen ska dras om och ventilationen uppgraderas. Dessutom behöver hissen en översyn.
– Arbetshypotesen är att nästa nivå utöver det till exempel skulle kunna vara ett nytt kök. Men inget är klart än.
Det är heller inte bestämt hur stora hyreshöjningarna blir beroende på vilket val de boende gör av renoveringsnivå för den egna lägenheten.
– Vi vill att alla hyresgäster ska känna sig trygga och vilja bo kvar också efter renoveringarna. Därför har vi jobbat med en ambition att hyreshöjningen för lägstanivån av renoveringarna inte kommer att överstiga 20 procent. Om det sen blir 15, 20 eller 30 procent, det går inte att avgöra nu, säger Stefan Sandberg.
Renoveringen av det första huset på Marmorvägen drar förmodligen i gång efter årsskiftet. Tanken är att den modell som arbetas fram här kan användas även vid kommande renoveringar. Och det är många lägenheter som står i tur.
6 600 av Uppsalahems lägenheter har ett värdeår som är 1977 eller tidigare. Det innebär att det är dags för stamrenoveringar inom 10–15 år.
Samtidigt med de stora upprustningarna i Eriksberg väntar renoveringar i kvarteret Blåklinten i Salabacke, på Rackarberget och i studentbostäderna på Kvarngärdet. Och därefter kan Gottsunda stå på tur.
Stefan Sandberg säger att det också är en missuppfattning att renoveringar automatiskt innebär stora hyreshöjningar.
– Det är bruksvärdet som avgör hyresnivån. På den första kåken i Eriksberg som nu ska renoveras har vi bytt tak för längesen. Och i det fallet höjdes ingen hyra bara för att vi bytte taket, säger han.
Värdet på den mark som kan frigöras för bostadsbyggande i Eriksberg står i princip som noll i Uppsalahems bokföring. Säljs marken till en annan aktör uppstår en vinst.
Men det är inte givet att det kan användas för att pressa ner hyrorna i området, vilket skulle kunna vara ett sätt att få de boende i området mer positiva till den planerade förtätningen.
– Enligt lagstiftningen måste varje fastighet bära sin egen ekonomi. Men det här är en fråga jag vill driva. Det skulle kunna vara ett bra argument för de boende, säger Stefan Sandberg.