Rekordstort trähus byggs vid Resecentrum

Det nya kontorshuset som ska byggas vid Resecentrum i Uppsala ser ut att kunna bli Sveriges största kontorshus i trä.

18 oktober 2018 07:08

Kontorshuset, som av förvaltaren Vasakronan kallas "Magasin X", kommer att bli 13 000 kvadratmeter stort och ser ut att kunna bli Sveriges största kontorshus i trä när det är färdigställt år 2021. Placeringen för huset är väster om järnvägsspåren, strax intill Fjalars gränd, på mark som i dag främst används till parkeringsplatser.

Kontorsbyggnaden ska byggas med stort fokus på miljö och hållbarhet, och certifieras enligt miljöklassificeringssystemet LEED. Huset håller just nu på att ritas av White arkitekter.

– Modernt byggande i trä ger en unik möjlighet att skapa hållbara och vackra byggnader. Trä är ett förnybart byggmaterial som bidrar till att förbättra inomhusluften, höjer känslan av välbefinnande och möjliggör effektivitet och besparingar på byggplatsen, säger Anders Tväråna, ansvarig arkitekt på White arkitekter i Uppsala.

Utanför huset är tanken att man ska anlägga planteringar med "höga ekologiska värden".

Enligt detaljplanen som klubbades i våras ska huset som får bli sju våningar högt till största del innehålla kontor, men det ska också finnas utrymme för kafé eller restaurang. Parkeringsplatser ska placeras i garage under marknivå.

UNT rapporterade om planerna redan i våras, och har nu de alltså tagit ännu ett steg mot att bli verklighet. Bygget är det nästa i raden av spektakulära konstruktioner i anslutning till spårområdet, efter huset Juvelen som håller på att färdigställas på södra sidan.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Alexander Ekström