I februari har Uppsala kommun i fem olika domar dömts att betala straffavgifter på sammanlagt 2,2 miljoner kronor. Orsaken är att kommunen inte ordnat insatser åt funktionsnedsatta i tid. Främst handlar det om plats i gruppboenden.
Böterna på 2,2 miljoner ska betalas av omsorgsnämnden. 2019 gick nämnden back med 59 miljoner och tvingades dra ner sina personalkostnader med 20 miljoner.
Enligt omsorgsnämndens ordförande Angelique Prinz Blix (L) finns risk att verksamheten tvingas till ytterligare besparingar för att kunna betala straffavgifterna.
Bötesbeloppen har fastställts av förvaltningsrätten efter ansökan av Inspektionen för vård och omsorg, IVO.
I ett av fallen har domstolen utfärdat en straffavgift på en miljon kronor. Det är den högsta sanktionsavgift som lagen medger.
Att en kommun får en maxavgift på en miljon är mycket ovanligt och gäller bara vid särskilt långvariga brister. Det aktuella ärendet gäller en person som beviljades rätt till plats i vårdboende 2016. Men kommunen ordnade sedan inte fram någon boendeplats.
När IVO ansökte hos domstolen om straffavgifter för kommunen hade personen väntat i 23 månader på vårdboende. Redan då var väntetiden så lång att maxgränsen för avgiften hade uppnåtts.
För närvarande finns 53 personer som beviljats plats i särskilt boende, vårdboende, utan att det verkställts av kommunen.
Angelique Prinz Blix anger en rad orsaker, bland annat att personer med behov av vårdboende ökat.
– Vi undersöker möjligheter att få fram fler boendeplatser. Under mandatperioden lägger vi 88 miljoner på detta. Jag har förhoppningar att det ska avhjälpa problemet, säger Angelique Prinz Blix.
Under åren har Uppsala kommun en rad gånger fått böter på grund av alltför sena insatser till funktionsnedsatta personer.
2014 toppade Uppsala listan över kommuner som dröjt längst med att ta fram boenden. Eva Christiernin (S), dåvarande ledamot i nämnden för hälsa och omsorg, har sagt i UNT att det är "idiotiskt" att kommunen betalar avgifter istället för att åtgärda problemen.
Enligt Angelique Prinz Blix hänger problemen samman med att omsorgen för funktionsnedsatta i Uppsala är underfinansierad.
– Jag har förståelse för att vi måste se över om det går att effektivisera mer. Men i det långa loppet behöver förvaltningen mer pengar. Det gäller även till exempel Uppsalas äldreomsorg.