Orsaken till Uppsalapolitikerns sjukskrivning ska vara utmattningssymptom. Stefan Olsson deltog i onsdagens regionfullmäktige i Enköping, men tvingades avvika mitt under sammanträdet. Efter ett läkarbesök togs senare beslutet att han framöver är sjukskriven till och med 31 augusti.

– Han behöver återhämta sig efter en lång period av mycket jobb. Det här är inget permanent eller någon obotlig sjukdom som det handlar om, säger Knivstapolitikern Emilie Orring som tills vidare tar över som tillförordnad gruppledare för Moderaterna i Region Uppsala.

I regionstyrelsen är just nu Björn-Owe Björk (KD), från Knivsta, första vice ordförande och Helena Proos (S), från Enköping, andra vice ordförande. Men vem som blir regionstyrelsens ordförande under tiden som Stefan Olssons är sjukskriven är dock inte klart.

– Vi inom Moderaterna har ett extra gruppmöte i morgon (söndag). Därefter har vi ett regionstyrelsesammanträde under måndagen där vi planerar att genomföra de val som vi behöver göra för att lösa den situation som nu har uppstått tillfälligt, säger Emilie Orring.

Tidningen har varit i kontakt med Stefan Olsson som hänvisar alla frågor vidare till partiet.

– Vi bedömer att han behöver återhämta sig. Vi avråder därför media att höra av sig till honom, säger Emilie Orring.

Regionstyrelsen leder och samordnar förvaltningen av Region Uppsala och har uppsikt över övriga nämnders verksamhet. Innan ett ärende avgörs av regionfullmäktige ska det ha beretts av regionstyrelsen.