Radio- och sportprofilen Mats Åkerlund död

Mats Åkerlund tidigare kanalchef på P4 Uppland har avlidit, 65 år gammal.
Mats Åkerlund, Uppsala, var under ett 40-tal år medarbetare inom Sveriges Radio, bland annat som kanalchef för P4 Uppland. Under de senaste femton åren var han också ordförande i Storvreta innebandy.

23 januari 2017 11:45

Journalisten Ulf Lundin från Uppsala arbetade tillsammans med Mats Åkerlund under många år.
– Han var otroligt generös som chef och gav medarbetarna stor frihet, under ansvar. Han var också en samlande och enande kraft på redaktionen, berättar han.
Ulf Lundin träffade Mats Åkerlund redan 1973 under ett lokalradioförsök i Jönköping och insåg snabbt att han var en duktig journalist.
– Mats var uppväxt i Östervåla. Han var nyutexaminerad från journalisthögskolan och vi lyckades locka honom att flytta från Jönköping till Uppsala. Där började han som reporter men fick snabbt olika chefspositioner innan han blev kanalchef.
Ulf Lundin tycker att Mats Åkerlund i mångt och mycket gjorde P4 Uppland till vad det är i dag.

– Exempelvis hans sätt att se radion som ett levande verktyg i samhället och som snabb, lokal informationskälla vid olika händelser.
Efter åren på P4 Uppland gick Mats Åkerlund vidare till nya chefspositioner inom Sveriges Radio i Stockholm där han bland annat arbetade med att utveckla den digitala radion och som chef för digital utveckling.
– Men han var hela tiden lokalt engagerad bland annat som ordförande i Storvreta innebandy. Han var med och startade Kulturnatten och deltog i flera lokala nätverk inom kultur- och föreningsliv. Han hade alltid många järn i elden, säger Ulf Lundin.

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Lennart Lindström