Prisad hundfrisör i Uppsala tar plats i landslaget

I Luthagen jobbar en av världens bästa hundfrisörer som nu är landslagsaktuell.

8 maj 2014 10:19

Tioåriga bichon frise-tiken Tessie ska strax bli klippt. Nu står hon tålmodigt och låter sin frisör Jennifer Schmidt kamma ut tovorna tills den vita pälsen står som en fluffig sky runt henne. Jennifer Schmidt skrattar på frågan om alla hundar är lika tåliga.

– De flesta faktiskt. Hundar är lite som barn, de sköter sig mycket bättre när husse eller matte inte är här.

Totalt är det ett tiotal hundar här inne i Hundsalong Europas källarlokal i Luthagen. Några ska strax klippas, andra har just blivit klippta och väntar på att bli hämtade. En av hundarna är Jennifer Schmidts egna: Hazel som också hon är en bichonfrise var den som Jennifer Schmidt klippte vinnarfrisyren på när hon vann den prestigefulla tävlingen Swedgroom för hundfrisörer i Malmö i början av maj.

– Det kändes ju helt fantastiskt! Och sjukt ... där var topptrimmare från hela Europa och så kommer nån från lilla Uppsala och vinner.

Tävlingen gick ut på att på två timmar klippa en hund i den frisyr som är enligt rasstandarden, med exakta mått och precision. Och de tre domarna ansåg att Jennifer Schmidts teknik var den allra bästa.

– Snacka om erkännande. Det är ju inga utomstående som tror att vi är en bransch. Haha, folk tror att vi bara sitter och fikar och klappar hundar dagarna igenom.

I Sverige finns inga officiella hundfrisörutbildningar. Själv tog hon Jennifer Schmidt sin examen i USA, och klippte sedan hundar i sju år i New York. Nu har det gått nitton år sedan hon kom hem till Uppsala och startade Hundsalong Europa, vars skylt ut mot gatan "Alla raser välkomna" säkert fått en och annan förbipasserande att haja till.

De flesta av kunderna är stammisar. Många kommer från Stockholm, bland annat Tessie som precis blivit av med luggen som hängde för ögonen. Men vissa är mer långväga, hundar har kommit hit från bland annat Göteborg och Härnösand bara över dagen.

– Haha, jag brukar säga att de är galna ...

Att vara hundfrisör har sina utmaningar. Även om de flesta hundar finner sig i sitt öde att bli badad, friserad och kloklippt blir en del också rädda.

– Vissa hugger efter en, och så blir jag kissad och bajsad på lite då och då. Det är också väldigt tungt för rygg och armar.

Men Jennifer Schmidt älskar jobbet. Dels för att hon får träffa alla möjliga raser, dels för att hon får möta "så många roliga knasiga hundägare".

– När man har en hund mellan sig spelar titlar och annat ingen roll. Man pratar om det väsentliga i livet och jag kommer många människor väldigt nära. Ibland gråter vi en skvätt tillsammans.

Tack vare segern i Malmö ingår Jennifer Schmidt nu i svenska hundfrisörlandslaget och ska i höst tävla i EM i Bryssel. När hon tävlade i helgen hade hon inte tävlat på nitton år och hade inga förväntningar på sig. Nu har hon fler blickar riktade mot sig.

– Men det spelar ingen roll, jag skulle vara lika nervös ändå.

Visste du att ...

... det finns rasstandardfrisyrer för alla raser som går ut på att framhäva rasens identitet och speciella historik. Till exempel har pudlar bollar på benen och bålen för att de var vattenhundar och behövdes hållas varma runt lederna.

... det finns trender i hundfrisyrer. Praktiska korta och sportiga frisyrer är något allt fler hundägare efterfrågar snarare än rasstandardfrisyrer.

... bada, borsta, föna och klippa en hund tar ca 2 timmar. Ett besök hos Hundsalong Europa kostar 850-1000 kronor.

... färgning av hundpälsar är väldigt ovanligt, men det finns särskilda pälsfärger.

... trimma innebär att man drar täckhår som är lösa. Det gör man på terrier och taxar för att behålla strävheten. De flesta raser klipper man dock.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Elin Sandow