Politiskt beslut bröt mot lagen

Mittenstyret i Uppsala kan tvingas till nya politiska lösningar för att behålla V:s stöd efter dom i Förvaltningsrätten.

Tobias Smedberg (V) kommer att kräva nya förhandlingar med Erik Pelling (S) om förvaltningsrättens dom står sig.

Tobias Smedberg (V) kommer att kräva nya förhandlingar med Erik Pelling (S) om förvaltningsrättens dom står sig.

Foto: UNT

Uppsala2019-07-01 09:10

När det nya mittenstyret i minoritet, bestående av S, L och MP, fick makten i Uppsala kommun efter valet krävde Vänsterpartiet inflytande för att ge partierna sitt stöd. Lösningen blev att införa en tredje vice ordförande vikt för V i fem kommunala nämnder. När fullmäktige skulle klubba beslutet protesterade fullmäktiges ordförande Eva Edwardsson (L). Hon ansåg att lösningen stred mot kommunallagen, som säger att det bara kan finnas en eller två vice ordförandeposter i en nämnd. Fullmäktige drev dock igenom beslutet ändå. Två personer överklagade och de har nu fått rätt i förvaltningsrätten i Uppsala.

– Det är en bra dom. Enligt kommunallagen kan man inte ha en tredje vice ordförande. Men jag anser att kommunen bör överklaga till högre instans så att vi får ett prejudikat. Det ska inte finnas några oklarheter i såna här frågor, säger Eva Edwardsson.

Enligt kommunalrådet Erik Pelling (S) ska kommunen överklaga.

– Det är viktigt att vi får det här prövat, säger han.

Enligt Erik Pelling var anledningen till att beslutet i fullmäktige drevs igenom att hitta en ny politisk lösning för att kunna styra Uppsala efter höstens val. Varken höger eller vänsterblocket kunde få egen majoritet. Ett minoritetsstyre med S, L och MP skulle kunna formas med stöd av Vänsterpartiet som då krävde de nyinrättade posterna som tredje vice ordförande i fem nämnder.

– Det gav Vänsterpartiet en rimlig chans till insyn. Många kommuner stod inför samma situation som oss och det finns olika varianter på hur man gått till väga för att hitta en lösning. Vi valde den här, säger Erik Pelling.

Vänsterpartiets kommunalråd Tobias Smedberg var beredd på att konstruktionen kunde få underkänt i domstol.

– För oss är det viktigt att vi får plats och inflytande vid de bord där besluten tas. Om vi inte kan ha en tredje vice ordförande så kommer vi att kräva förhandlingar om någon annan politiskt konstruktion som ger oss samma inflytande, säger han.

Som vad då?

– En motsvarande funktion som ryms inom kommunallagens gränser. Minoritetsstyret behöver kunna komma överens med partier både till höger och vänster och då är det vad vi vill ha för kunna samarbeta, säger Tobias Smedberg.

Erik Pelling säger inte nej till det.

– Visar det sig att domen står sig så får vi sätta oss ned och försöka hitta en annan lösning, säger han.

Vilken lösning det blir återstår att se.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om