Politiker skeptiska till Uppsalaföretag

Uppsalaföretaget Systemhus AB har stött på patrull vid en etablering i Norberg. Lokala politiker anser att företaget inte är seriöst rapporterar Fagersta-Posten.

8 november 2018 18:58

Det Uppsalabaserade bostadsbolaget Systemhus AB vill etablera sig i Norbergs kommun. Just nu håller företaget på att köpa ett gammalt vattenverk för att bygga om till en serverhall och köpa mark för att bygga bostäder. Men planerna har skjutits upp efter att politiker dragit i handbromsen.

– Jag läste att de vill bygga bostäder och göra det här med gamla vattenverket – men de har inte en krona i kassan. Sådant här sätter jag mig emot. Sådant ska inte hända i Norbergs kommun. Kommunen borde ha kollat upp företaget, säger Lars Gustavsson, ordförande i Partiet för Norbergs framtid, till Fagersta-Posten.

Alla oppositionspartier i Norbergs kommun ska ha motsatt sig försäljningen av det gamla vattenverket till Systemhus. Politikerna ska ha lyft fram att företaget inte haft någon omsättning sedan 2013 och att årsredovisningarna sett underliga ut.

– Vi hittade lite luringar på vägen, så vi valde att återremittera förslaget, säger Johanna Odö (S), kommunalråd i Norbergs kommun, till Fagersta-Posten.

Än så länge är det oklart vad som händer med den mark i Norberg där Systemhus planerar att bygga bostäder. Enligt Fagersta-Posten ska företaget ha varit med och tagit fram en detaljplan för området, men ännu inte skickat in någon bygglovsansökan eller köpt marken.

– De skulle ansöka om bygglov inom en viss tid och har fortfarande inte gjort det, så som det ser ut nu så kommer kommunen få tillbaka marken igen, säger Johanna Odö till Fagersta-Posten.

Linus Söder, Systemhus vd, hur ser du på att politiker i Norbergs kommun anser att Systemhus är ett oseriöst företag?

– Vi kommenterar aldrig politikers uttalanden om företaget.

Hur ser du på att politikerna valt att återremittera ert köp av det gamla vattenverket i Norberg?

– Vi välkomnar att kommunen vill göra en ordentlig analys av företaget för att undvika missförstånd och felaktigheter.

LÄS MER: Omdiskuterad affärsman etablerar sig i Uppsala

LÄS MER: 300 personer köpte aktier i ifrågasatt Uppsalaföretag

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Tobias Ahlén