Politiker redo för natt som hemlösa

Sju politiker dök upp vid stadsmissionens samling på Vaksala torg på tisdagskvällen. Tre av dem var redo att prova på en natt som hemlösa.

4 december 2012 22:33

Bara sjuav de omkring 40 politiker från Uppsala kommun och landstinget som Uppsala Stadsmission bjöd in att prova de hemlösas villkor hörsammade kallelsen, och fyra av dem nöjde sig med information.

Knappt 20 personer hade kommit till samlingen på Vaksala torg vid niotiden på tisdagskvällen. Lennart Lindgren, direktor för Uppsala Stadsmission berättade om varför inbjudan till en uteliggarnatt sänts ut:
– Vi har länge arbetat med att hjälpa och stödja Uppsalas hemlösa på olika sätt. Tyvärr har kommunen nu dragit in bidrag till verksamheterna. Men hemlöshet är ett problem som inte bara politiker kan lösa. Det är ett problem för hela Uppsala, sade Lennart Lindgren.

Tillsammans med Thomas Sonesson och Katarina Hornay, ledamöter i Stadsmissionens råd, och Matilde Johansson, kommunikatör för Uppsala Stadsmission, skulle Lennart Lindgren tillbringa natten som hemlösa i Uppsala.

Han var inställd på att sova utomhus trots köldgraderna:
– Det gäller att hitta skydd för vinden, och man måste tänka på säkerheten också, sade Lennart Lindgren.

Ilona Szatmari Waldau (V), kommmunalråd, Mohamad Hassan (FP) och Martin Wisell (KD), förste vice ordförande i nämnden för hälsa och omsorg, var de politiker som antagit utmaningen om en uteliggarnatt. Båda var väl påklädda inför natten:
– Men jag hoppas kunna ta mig inomhus någonstans, jag har varken sovsäck eller liggunderlag, sade Martin Wisell.

Ilona Szatmari Waldau hade sovsäck, men skulle också försöka hitta en plats inomhus:
– Annars får jag hålla mig på benen. Hemlösa kvinnor har ofta en mer utsatt situation, och den här natten kan kanske ge en idé om hur det är, men vi har ju ändå hem att gå till i morgon.

Fotnot

I en tidigare version av denna artikel var inte Mohamad Hassan nämnd. Han kom till platsen efter att UNT varit där.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Lotta Lille