– Självklart är det tråkigt att man inte kunnat lösa brottet men vi hoppas fortfarande att målningarna ska komma tillbaka. Det blir ett hål i berättelsen om Bror Hjorth så länge de är borta, säger museichefen Tomas Järliden.

LÄS MER: Tre tavlor stals från Bror Hjorths hus

Natten till den 13 februari 2017 gick inbrottslarmet på konstmuseet i Bror Hjorths bostad och ateljé på Norbyvägen i Uppsala. När polis och väktare anlände kunde de konstatera att någon krossat ett fönster på baksidan av huset och försvunnit med tre målningar av Bror Hjorth. Efter de inledande polisinsatserna med teknisk undersökning och förhör övertogs utredningen av en specialenhet inom polisen med särskild inriktning på konststölder och kulturarvsbrott.

Artikelbild

| Stulen målning: Margareta (klädd), 1952.

LÄS MER: "Misstänkta för konstkupp identifierade"

Efter ett par månader meddelade utredarna att man hade gott hopp om att ringa in förövarna, men efterlyste fortfarande tips om stölden och de försvunna verken. I slutet av maj 2017 satt tre personer häktade en kort tid, misstänkta för inblandning i kuppen. Två av dem misstänktes för grovt stöld, den tredje för medhjälp till brottet.

LÄS MER: Tre häktade för konstkuppen

Alla tre släpptes senare men utredningen gick vidare. Nu har den slutligen lagts ned av åklagaren. Bedömningen är att det inte går att bevisa vem eller vilka som är skyldiga till konstkuppen. De stulna målningarna är fortfarande försvunna.

Artikelbild

| Stulen målning: Margareta (naken), 1951.

Polisutredningen kan återupptas om ny bevisning kommer fram. Enligt museichefen Tomas Järliden har Bror Hjorths hus inte fått några indikationer om var tavlorna finns eller att gärningsmännen skulle vara beredda att återlämna dem:

– Vi har inget annat än våra förhoppningar, säger han.