Polisen varnar för ny typ av bedrägeri

En person ringer dig och uppger sig vara från ditt telefonbolag. Du får höra att du kan sänka dina kostnader, det enda som behövs är ditt bank-id.

4 juli 2018 12:00

En ny typ av bedrägerier sköljer över landet, rapporterar Corren. Bluffen går ut på att en person ringer upp dig och utger sig vara från ditt telefonbolag. Hen säger sig sedan kunna sänka dina månadskostnader rejält om du går över till att betala för ditt abonnemang via e-faktura. Om du svarar ja på erbjudandet ber uppringaren om ditt bank-id. Om detta lämnas ut kan bedragaren lätt gå in på ditt bankkonto och tömma det på pengar. Polisen i Uppsala län menar att det hela är en del av ett större mönster.

– Erfarenheten efter en lång tids arbete är att bedrägerier är det brott som ökar mest. Stölderna går ner men bedrägerierna ökar. Så fort vi på polisen kommer på sättet bedragarna jobbar på kommer de på ett nytt sätt att lura människor, säger Mikael Hedström, presstalesperson på Polisen i Uppsala län.

Han har också en del tips om hur man ska göra för att undvika den typ av bedrägerier det handlar om.

– Lämna aldrig, aldrig, aldrig ut ditt bank-id, det finns ingen myndighet eller företag som frågar om inloggningsuppgifter.

Enligt polisens hemsida ska man inte heller lämna ut några andra kontouppgifter, och om man blir misstänksam är det alltid bäst att lägga på luren.

Har ni fått in några anmälningar om just det här bedrägeriet i Uppsala län?

– Jag är säker på att det förekommer här också, säger Mikael Hedström och tillägger att de får in så mycket anmälningar om bedrägerier att det inte går att säga om bedrägeriet i fråga har anmälts i Uppsala.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Teodor Stig-Matz

Ämnen du kan följa