Tidigt på morgonen den 23 april i år är en kvinna på väg hem genom parken bakom Resecentrum. I höjd med Frodeparkens förskola blir hon överfallen och våldtagen av flera för henne okända män. Efteråt flyr männen och kvinnan tar sig till Akademiska sjukhuset för vård.
LÄS MER: Ingen misstänkt gripen
LÄS MER: "Är Sverige ett våldtäktsland?"
Detta är den senaste av totalt sex våldtäkter samt försök till våldtäkt som anmälts i Uppsala det senaste halvåret där gärningsmannen varit okänd för offret, och där attacken skett på allmän plats. Fem av anmälningarna kom under loppet av en och en halv månad – från mitten av mars till slutet av april.
– Vi hade ett antal under en ganska kort period vilket inte är så vanligt, säger Christer Nordström, presstalesperson vid Uppsalapolisen.
Polisen är förtegen om detaljer kring de olika fallen med hänvisning till sekretess samt att det skulle kunna skada utredningsläget. Men enligt Christer Nordström finns inga misstankar om att en och samma gärningsman ska ha begått flera av våldtäkterna.
– Det finns inga uppgifter som kopplar ihop de här fallen på sådant sätt att man behöver varna allmänheten för någon serievåldtäktsman, säger han.
Enligt Christer Nordström finns i nuläget ingen misstänkt för något av fallen. Två av förundersökningarna har till och med lagts ned.
– Det är på grund av att ma n inte fått något spaningsresultat. Man har hållit de förhör som går, säkrat de spår som finns men det har inte lett någonvart och därför läggs förundersökningen ned..
Han påpekar dock att det mest ska ses som en administrativ åtgärd.
– Skulle det komma nya omständigheter, exempelvis att någon hör av sig med tips så kan ärendet väckas till liv igen bara genom en knapptryckning.
Men även i flera av de förundersökningar som fortfarande pågår står utredningsarbetet så gott som still. Anledningen är att polisen inväntar analyssvar på olika typer av spår som har skickats in till Nationellt forensiskt centrum (NFC), tidigare kallat Statens kriminaltekniska laboratorium.
– Vi gör så klart allt vi kan för att skynda på, men NFC har ju hand om provsvar från hela landet i alla möjliga typer av brottsärenden. Det är såklart frustrerande att behöva vänta, men vi kan inte göra så mycket mer, säger Christer Nordström.
Enligt NFC:s egna uppgifter tar det i snitt två till fyra månader för dem att handlägga ett våldtäktsärende. En av de utredningar där Uppsalapolisen just nu inväntar svar gäller en överfallsvåldtäkt som ägde rum i Gränbyparken i november i fjol.
– Det är såklart beklagligt för de brottsoffer som utsatts när det blir långa väntetider, men vi måste prioritera de ärenden som har förtur, säger Susanne Karlsson, kommunikatör vid NFC.
De ärenden som har förtur är fall där det sitter en person häktad samt ärenden som involverar barn. Enligt Susanne Karlsson arbetar NFC med att utöka organisationen för att möta behovet av kriminaltekniska undersökningar.
– Vi jobbar ständigt med att förbättra processerna och rekryterar mer personal när budgeten tillåter det, säger hon.
Mikaela Eriksson, kvinnofridsrådgivare vid Uppsala kvinnojour, har mött flera kvinnor som utsatts för överfallsvåldtäkter och tvingats vänta på analyssvar.
– Självklart är det väldigt påfrestande för dem. Man kan inte riktigt gå vidare och bearbeta konsekvenserna av våldtäkten, säger hon.
Men även om utredningar kan dra ut på tiden uppmuntrar alltid Mikaela Eriksson alla som utsatts för en våldtäkt att anmäla det.
– Även om det är en jättepåfrestning som inte alltid leder till fällande dom, så bidrar det till att öka polisens statistik så att de kan sätta in mer resurser, säger hon.