Polisen satsar på extra utsatta brottsoffer

Polisregion Mitt ska satsa på särskilt utsatta brottsoffer. Ett 30-tal nya medarbetare, som börjar år 2020, ska fokusera på brott mot barn och våld i nära relationer.

19 juni 2019 15:28

– Det här kommer att få stor effekt. De här brotten kräver ofta stora resurser, säger Carin Götblad, regionpolischef i region Mitt.

Utredare, analytiker och tekniska experter ska rekryteras för att förstärka polisregion Mitts arbete. Deras fokus kommer att vara brott mot barn under tolv år, samt våld i nära relationer och sexualbrott.

Men trots satsningen konstaterar Carin Götblad att det inte går att förvänta sig någon stor ökning av antalet fällande domar.

– Det är ofta komplexa utredningar där det inte finns några vittnen. Men vi kommer att kunna agera och få igång utredningar snabbare, vilket är väldigt viktigt vid den här typen av brott.

I brottsbekämpningen mot barn ingår också nätbaserade sexualbrott. Redan 2015 skrev UNT om att polisregion Mitt gjorde en storsatsning mot just barnsexbrott på nätet. Då nyinrättades ett tiotal tjänster.

Vad hände med den satsningen?

– Den fortsätter och är väl fungerande, även om den hade en svacka där många medarbetare slutade. Några av de nya medarbetarna ska placeras i den gruppen. Det är ett område som bara växer och behovet av resurser är oändligt.

Om det krävs oändliga resurser, räcker då de här nya medarbetarna?

– Varje enskild medarbetare kan göra livet enklare för väldigt många människor. Polisen kan inte resignera i de här frågorna, vi måste fortsätta arbeta och samarbeta. Den här resursförstärkningen kommer att göra skillnad och jag är jätteglad över den, säger Carin Götblad.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Caroline Axelsson