Polisen: "Behöver tips från boende"

Två nätter i rad har bilar eldhärjats och blåljuspersonal attackerats med stenar och glasflaskor i Valsätra och Gottsunda. Polisen ser allvarligt på händelseutvecklingen och vill nu ha tips från allmänheten.

Foto: Tor Johnsson/Utryckning Uppsala

Uppsala2017-09-15 10:41

Sent på onsdagskvällen larmades polis om en brinnande personbil på Bandstolsvägen i Valsätra. När räddningstjänsten kom till platsen ska personalen ha attackerats av en grupp personer som kastade glasflaskor och stenar. Under natten eldhärjades sedan ytterligare två fordon i närområdet. Polis fanns på plats men kunde inte gripa någon.

På torsdagskvällen fick räddningstjänsten nya larm om en brinnande skåpbil och ungefär samtidigt brann ytterligare en bil på Linrepevägen. Polis skickades till platsen och ska då återigen ha blivit utsatta för stenkastning.

LÄS MER: Räddningstjänst attackerades med stenar och glasflaskor

Uppsalapolisen ser allvarligt på de senaste dagarnas händelser.

– Under lång tid har räddningstjänst och polis råkat ut för den här typen av brott när vi varit på väg till Gottsunda och Valsätra för pågående larm. Det är väldigt allvarligt och får allvarliga konsekvenser, framför allt för de boende i området. Det skapar otrygghet, säger Lisa Sannervik, presstalesperson på Uppsalapolisen.

Nu vill polisen ha tips från allmänheten som kan ha sett eller hört något de senaste dagarna.

– Vi arbetar kontinuerligt trygghetsskapande men måste också kunna arbeta brottsutredande. Där behöver vi tips och iakttagelser från boende för att kunna få fast de som gör det här

Brinnande bilar och stenkastning mot blåljuspersonal är inget nytt fenomen i Uppsala.

– Under de år jag arbetat har sådant här kommit och gått i vågor hela tiden. Det är inte mer nu än vid något annat tillfälle, säger Lisa Sannervik.

LÄS MER: Stenkastning efter ny bilbrand

I höstas blev just Gottsunda utpekat som ett så kallat "särskilt utsatt område". Sådana områden är enligt polisen generellt områden med hög kriminalitet, hög arbetslöshet, många socialbidragstagare och hög andel invånare med utländsk bakgrund. Att Gottsunda blev ett "särskilt utsatt område" har inneburit förändringar i polisens arbetssätt, men exakt vad som förändrats kan Lisa Sannervik inte gå in på.

– Detaljerna kan jag inte gå in på, men grunden är utökat trygghetsskapande arbete tillsammans med andra aktörer som räddningstjänst, kommunen och bussbolagen.

Vidtar ni några särskilda åtgärder nu när ni åker på larm i områdena?

– Självklart. Som arbetsgivare har vi en skyldighet att se till att arbetsmiljön för våra medarbetare är fullgod, men exakt hur vi tänker när vi rycker ut håller vi för oss själva, säger Lisa Sannervik.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!