Tumultet i polishuset vid Svartbäcksgatan inträffade en dag i slutet av juni i år. I förhören har de civilanställda som arbetade i receptionen berättat hur en besökare i 50-årsåldern plötsligt hoppade upp på disken och fortsatte in i lokalen. En av de anställda berättar att han såg en kniv blänka till i mannens hand. Personalen försökte sätta sig i säkerhet samtidigt som mannen följde efter två av dem till ett angränsande rum.

I rummet befann sig en polis som drog sitt tjänstevapen och gjorde mantelrörelse för att ladda vapnet. I det läget flydde mannen tillbaka till vänthallen, samtidigt som andra poliser uppfattade kalabaliken i receptionen och anslöt med dragna vapen. I vänthallen fanns flera besökare, både vuxna och barn, som blev vittnen till dramatiken. Flera av vittnena har berättat att mannen uppträdde förvirrat och talade osammanhängande under hela händelseförloppet.

Mannen med kniven tog sig ut genom entrédörren och hoppade in på passagerarplatsen i en taxibil som precis anlänt till parkeringen utanför entrén för att hämta en kund. Två poliser följde efter med dragna vapen. För att undvika att händelsen skulle utvecklas till en gisslansituation beordrade poliserna taxiföraren att hoppa ut ur fordonet samtidigt som en av dem – polischefen Jale Poljarevius – ryckte åt sig bilnycklarna i tändningslåset.

Under tiden lyckades knivmannen ta sig ur bilen på andra sidan och sprang tillbaka mot entrédörren. Först i slussen mellan entrédörrarna kunde poliserna tränga in mannen mot ett hörn, där de uppmanade honom att släppa kniven och använde så kallad pepparsprej mot honom. Poliserna har i förhören berättat att gärningsmannen hela tiden uppträdde mycket förvirrat och ropade osammanhängande. I slussen höll mannen kniven – som visade sig vara en vanlig matkniv – mot sin egen hals.

Genom att skydda sig med en plastkon som stod på marken kunde en av poliserna slutligen komma tillräckligt nära mannen för att avväpna honom. Mannen belades sedan med handfängsel, greps och fördes till arresten för förhör.

Han åtalas nu för hot mot tjänsteman, ofredande och olaga intrång. Enligt åtalet jagade mannen en av de civilanställda från receptionen till det angränsande rummet. I förhör har mannen medgett att han hoppade in över receptionsdisken men nekar till brott. Enligt mannen var han påverkad och förvirrad vid händelsen och har bara svaga minnesbilder av uppståndelsen. Enligt mannen hade han ingen som helst avsikt att hota eller skada någon.

Ingen person kom till fysisk skada vid händelsen men flera vittnen har berättat att de kände stor skräck och chockades. En polis som befann sig i ett rum utan reträttväg, med mannen strax utanför dörren, har i förhör berättat att hon gjorde sig mentalt förberedd på att använda sitt vapen mot inkräktaren.

Efter händelsen har säkerheten förstärkts i polishusets reception. Bland annat har en okrossbar glasskiva monterats mellan besökare och personal.