Pole-SM i Uppsala - nu är siktet mot OS

Kanske var det nästa nya OS-gren som åskådarna fick se i Fyrishov när Svenska mästerskapen i pole genomfördes i helgen.

Foto: Ola Lindqvist

Uppsala2019-03-17 20:00

Entusiasmen och den seriösa inramningen var tydlig i arenans gamla A-hall när en av de nyaste mästerskapssporterna höll sitt åttonde SM. Pole (engelska för stång) kan vara på väg att bli OS-gren, berättar Petra Larsson, internationell domare som deltagit i möte med Internationella olympiska kommittén i Lausanne. Målet är att få in pole på programmet redan till Paris 2024.

I Uppsala hölls samtidigt den allra första SM-tävlingen i aerial hoop, en slags syskongren till pole. Mässingsstången är utbytt mot en stor ring hängande från taket där deltagarna gör sina program. Båda grenarna kan närmast beskrivas som en blandning av gymnastik och akrobatik som utförs till musik, med obligatoriska och egna tricks, allt poängsatt av en domarkår.

Runt 60 tävlande deltog i Fyrishov, från barn till vuxna. Det var klar övervikt av flickor och kvinnor men några män fanns också på tävlingsscenen.

– Killar som vågar prova blir ofta lite chockade över hur mycket styrka som krävs, berättar Michaela Smeds som tävlade för arrangörsklubben Uppsala Pole and Aerials.

Hon hade en klar bild av vad hon ville förmedla med sitt 3,58 minuter långa program i ringen:

– Tanken är att jag är en marionettdocka som kastar av sina trådar och till slut känner sig fri, berättar hon.

För den som klarar den första utmaningen – att ta sig upp på stången eller ringen – krävs sedan rejält med styrka, flexibilitet, uthållighet, koncentration och en hel del andra egenskaper. Kroppskontroll, till exempel – vid tävling kan en felställd fot eller en rygg som nuddar stången leda till poängras.

Rakt framför helgens tävlingsscen satt den sammanbitna domarkåren med deltagare från sex länder, var och en med sin specifika uppgift. Alexandra Spännar Brus från Uppsalaklubben berättar att hon var rejält nervös inför sitt pole-program, som krävde stor fysisk styrka. Efter kvalomgången på lördagen fick hon höga poäng och hemmapublikens jubel. Minuterna efter hon klivit av scenen var hon nöjd med sin insats:

– Jag hade lite bråttom först men sedan fick jag bra poäng på artistiskt framförande och koreografi. Jag är jättenöjd och helt färdig.

Hon SM-tävlade redan förra året i amatörklassen, men tog nu steget upp bland de professionella som också är instruktörer.

– Jag gick en provlektion för fem år sedan och fastnade direkt. Det är så himla kul och man kan hela tiden utvecklas, bli starkare och mer vig, säger hon.

Från arrangörshåll har Petra Larsson sett en tydlig utveckling mot ökat intresse för båda grenarna. Senaste VM i Spanien hade 300 tävlande. Samtidigt har gamla sunkiga attityder och associationer börjat försvinna:

– För 20 år sedan sa folk "du som håller på med pole måste vara strippa". I dag säger dom "du måste vara stark". Folk som ser oss fattar att det här är seriöst, det har varit en fantastisk resa att få uppleva det, säger hon.

Fast och snurrande stång

Pole och aerial hoope är akrobatiska bedömningsgrenar där framförandet poängsatts av domare.

I pole utförs programmet på fyra meter höga mässingsstänger, den ena fast, den andra snurrande. I hoop används en metallring, 90 centimeter i diameter, hängande i en lina.

Domarna bedömer bland annat teknik, obligatoriska moment, koreografi, ansiktsuttryck och tema. Poängavdrag görs bland annat för felaktiga kroppsställningar och vinklar på ben eller armar eller för den som halkar på redskapen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om