”Plockepinn över hus och vägar”

Det ligger ett plockepinn av träd och grenar över hus och vägar runt om i Uppland. Det berättar trädfällaren Jonas Jansson som under ett par hektiska dygn ska röja upp efter den ”exceptionella stormen”, som han kallar den.

2 januari 2019 13:52

Det blev en intensiv natt för både räddningstjänst och Trafikverket efter att stormen Alfrida dragit över Uppland. Tidigt under onsdagsmorgonen påbörjade flera trädfällningsfirmor sitt arbete med att röja upp efter stormen.

– Telefonen började ringa tidigt. Listan på kunder är lång och sträcker sig verkligen över hela länet, säger trädfällaren Jonas Jansson på företaget Jteab.

Han uppskattar att det kommer att ta några dygn innan man har man röjt upp efter Alfrida.

– Träd ligger som plockepinn över hus, vägar och fordon. Vi bedömer hur omfattande skadorna är och jobbar därefter. Sen finns det många som inte tittat till sina fritidshus så det kommer dröja innan vi kan se den verkliga omfattningen av stormens skador, säger han och råder fritidshusägare att så snart som möjligt kolla till sina hus.

Under sina snart 15 år inom branschen har Jonas Jansson inte varit med om något liknande.

– Stormen har varit exceptionell. Förr har skadorna varit samlade men nu ser vi dem över hela länet, säger han

Hur ska man som privatperson agera om det ligger ett träd över ett hus eller en bil?

– Jag avråder bestämt från att ta hand om trädet själv om man inte har rätt erfarenhet. Manuell skogshuggning är bland det farligaste man kan hålla på med; det är svårt att veta vart trädets tyngdpunkt ligger, man kan göra illa sig eller göra skadorna värre, säger han.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
David Rydell