Planerna på civilt flyg på Ärna skrotas

I 15 år har bolaget Uppsala Airport AB kämpat för att introducera civilt flyg på Ärna flygplats. På fredagen meddelar bolaget i ett pressmeddelande att man beslutat att avsluta kampen.

8 juni 2018 18:28

Enligt Frode Skulbru, vd för Uppsala Airport AB, fattade man beslutet att lägga ner planerna för civilt flyg eftersom processen har tagit för lång tid. Beslutet fattades på en extra ordinarie bolagsstämma som hölls på torsdagen.

– Vi har jobbat för det här i 15 år, men bolagsstämman fattade bestlutet att det är slut nu, säger han till UNT.

Bolaget har under alla år hävdat att kommersiell trafik på Ärna skulle leda till många fördelar för Uppsala. "Men de många förseningarna, utmaningarna och de ekonomiska kostnaderna är inte längre försvarbara i dagens politiska miljö" skriver bolaget i det pressmeddelande som skickades ut på fredagen.

Planerna på civilt flyg introducerades redan år 2004 och har varit omdebatterade sedan dag ett. Den ena sidan har genomgående förespråkat möjligheten för Uppsalaborna att kunna ta flyget till fjärran destinationer bara en bit från stadskärnan. Den andra har fasat för buller och utsläpp av växthusgaser. Nästan varje beslut i processen har överklagats. Det var under 2013 som den dåvarande borgerliga alliansregeringen sade ja till planerna på civilflyg, ett beslut som Högsta förvaltningsdomstolen fastställde ett år senare.

Enligt det senaste beslutet har Försvarsmakten fått anstånd till i oktober 2021 innan civilflyget ska vara i gång. Men även det beslutet överklagades.

– Hela processen känns väldigt tråkig. Vi tycker fortfarande att det här är en bra plan men nu gick det inte längre, säger Frode Skulbru.

Processen har varit kostsam för bolaget.

– Vi har använt en del pengar, säger Frode Skulbru, men han vill inte uppge vilken summa det kan röra sig om.

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!