Pistolfynd viktig pusselbit i mordutredning

En pistol som avlossades vid mordet i Gränby i höstas hittades sedan en polis tagit en närmare titt i en källare.

14 augusti 2019 20:00

Nyligen åtalades fyra män för mordet på en man i 35-årsåldern som knivhöggs till döds utomhus på Levertinsgatan i Gränby en kväll i början av november förra året. Gärningsmännen avlossade även ett par pistolskott på brottsplatsen. Vapnet är nu ett av åklagarens bevis i den omfattande utredningen. Det hittades mer eller mindre av en tillfällighet sedan en hyresgäst tröttnat på springet i husets källare.

LÄS MER: Fyra åtalade för Gränbymordet

Två dagar efter mordet befann sig en polisman i området för att tala med boende och försöka få fram uppgifter kring händelsen. I ett av hyreshusen berättade en äldre kvinna att det förekommit en hel del spring i husets stora källarutrymme. Kvinnan låste upp källardörren och visade polismannen var de obehöriga brukade befinna sig.

I en rapport om händelsen skriver polismannen att han först gick "mer eller mindre planlöst" i det stora utrymmet. Efter några varv fick han syn på två uppställda skyddsrumsdörrar som fångade hans intresse. Bakom dem fanns ett mindre rum med tjocka rör under taket. När polisen lyste med sin ficklampa mot taket skymtade något svart ovanpå ett av rören. Det visade sig vara en påse med hårt innehåll. "Jag trycker in ficklampan i påsen och ser några centimeter på en pistolmynning", skriver polismannen i rapporten. Tekniker kontaktades som tog hand om vapnet.

Den skarpladdade pistolen hade sju patroner i magasinet. En jämförelse som gjorts mellan vapnet och de patronhylsor som hittades på brottsplatsen i Gränby talar starkt för att pistolen i källaren är den som avlossades vid mordet.

Två av de åtalade männen kan enligt utredarna kopplas till hyreshuset där vapnet hittades. Båda har i förhören sagt att de inte känner till något om pistolen. I källarrummet hittades även 140 gram kokain, nedgrävt i ett betongkar med sand. På en plastpåse som narkotikan låg i hittades fingeravtryck från en av de mordåtalade männen samt ytterligare en man. Båda är åtalade för droginnehavet men nekar till brott.

LÄS MER: Femton skjutningar i Uppsala under 2018

Utredarna hoppades även hitta fingeravtryck eller dna på vapnet, men inga sådana spår kunde säkras. Enligt polisen är pistolfyndet ändå en viktig pusselbit i utredningen:

– Det är alltid viktigt att hitta ett vapen som kan knytas till brottet. Helst vill man förstås ha fingeravtryck eller dna på vapnet men i det här fallet finns fingeravtryck på narkotikan som hittades på samma plats som pistolen, säger polisens spaningsledare Kenneth Ågren.

Enligt utredarna stärks mordmisstankarna mot den ene mannen av att hans fingeravtryck hittades på påsen runt narkotikan. Den misstänktes teori i förhören är att hans fingeravtryck redan fanns på plastpåsen när den användes som emballage till kokainet. Enligt mannen har många personer varit i hans bostad och kunnat få tag på en påse.

Utredningen visar också att det inte krävts någon nyckel för att komma ned i källarförrådet där fynden gjordes. Både porten till huset och dörren till källaren kunde öppnas utan nycklar.

Rättegången mot de åtalade startar kommande vecka och beräknas pågå i femton dagar.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ola Lindqvist