Personlig tränare bjöd in ensamkommande

Hur får man folk att må bra? Till exempel genom att hjälpa dem att röra på sig. Charles Berg, personlig tränare i Uppsala, bjöd in ensamkommande till ett träningspass under lördagen.

16 juni 2019 09:55

Ett gäng killar ligger på konstgräsplanen vid Tiundaskolan i Uppsala och kör armhävningar.

– Några till. Ta i nu, några armhävningar till orkar ni, manar Charles Berg, Uppsalabo och personlig tränare.

Det handlar inte bara om att bygga muskler, utan i minst lika hög grad om att träna sig i psykisk form.

– Många ensamkommande unga flyktingar har det jobbigt och min idé var att hjälpa dem att skapa positiv energi genom träning. Jag ville erbjuda dem något meningsfullt att göra men också skapa gemenskap, säger Charles Berg.

Han har aldrig tidigare ägnat sig åt flyktingar. Men nyligen fick han en ingivelse och lade ut en inbjudan på Facebook om ett par timmars kostnadsfri instruktörsledd träning för ensamkommande.

En av de som nappade var 17-årige Yaser Ramazani från Afghanistan. Han sliter med hantlar i solgasset och övergår efter en stund till att träna ruscher.

Han berättar att han kom till Sverige för tre år sedan och att de två första åren var tuffa. Han hade svårt med språket och så fanns oron för att bli utvisad.

– Dessutom var det besvärligt att komma in i samhället, att visa vem jag är.

Sedan dess har det ljusnat betydligt för Yaser Ramazani. Han har fått tillfälligt uppehållstillstånd som gäller till år 2021, han pluggar på Realgymnasiet i Uppsala och bor hos en svensk familj.

Kanske har idrotten och annan träning bidragit till att han numera både kommit in i samhället och mår bättre psykiskt. Han är fysiskt aktiv varje dag, bland annat tävlar han i brottning för Uppsala Atletklubb och har blivit såväl brottningsdomare som parcourinstruktör.

– Det är viktigt för mig att få ur min energi på ett bra sätt, säger han på perfekt svenska utan brytning.

Träningspasset vid Tiundaskolan lider mot sitt slut.

– Det var kul att få komma hit och testa något nytt och träffa lite nya människor, säger Yaser Ramazani.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!