Person kidnappades och våldtogs av flera män

En person misstänks ha blivit kidnappad och våldtagen i en lägenhet i Uppsala. Händelsen utreds nu av Stockholmspolisens hatbrottsgrupp.

10 maj 2017 08:24

Händelsen ska ha inträffat tidigt på valborgsmorgonen, den 30 april. Det polisanmäldes dock först den 2 maj hos Stockholmspolisen.

Brottsoffret hade varit och ätit på en hamburgerrestaurang i centrala Uppsala.

- En bit utanför restaurangen har sedan den här personen blivit medtvingad till en lägenhet i Uppsala där flera personer våldtog målsäganden, säger Göran Stanton, polisinspektör vid Stockholmspolisens hatbrottsgrupp.

Enligt polisen såg inte personen var denne fördes och den aktuella lägenheten är i nuläget okänd. Personen ska dock ha blivit utsatt för övergrepp i ungefär tre timmar, mellan 03.00 och 06.00.

 Även gärningsmännen är okända för polisen.

- De ska vara i 30-35-årsåldern, men mer än så vet vi inte i nuläget.

UNT har under onsdagsförmiddagen varit i kontakt med den restaurang där den misstänkta kidnappningen ägt rum. Där uppger man att man varit i kontakt med polisen och att man har lämnat över övervakningsfilmer för tiden då brottet ska ha begåtts.

Ärendet handläggs av polisens hatbrottsgrupp i Stockholm då man misstänker att hatbrottsmotiv kan finnas bakom.

- Det finns tecken som tyder på att det finns ett hatbrottsmotiv och att brottet genomförts i syfte att kränka personen. Exakt vilka kränkningsgrunder det rör sig om i det här fallet vill jag inte gå in på, men hatbrottsgruppen utreder brott där en person blivit utsatt för kränkning på grund av ras, etnicitet, trosbekännelse, hudfärg, nationellt ursprung eller sexuell läggning, säger Göran Stanton.

Hur går ni vidare med ärendet?

- Nu jobbar vi med att titta på om det finns några kameror som kan ha fångat den här händelsen så att vi på något sätt kan identifiera gärningsmännen. Vi kommer även att hålla ytterligare förhör med målsäganden.

Hur vanligt är det att hatbrottsgruppen utreder misstänkta våldtäkter?

- Det händer, men det tillhör inte vanligheterna, säger Göran Stanton.

Polisen rubricerar händelsen som människorov och våldtäkt.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Kristoffer Olofsson, Albin Wiman