Pepp ska locka fler kvinnor

Uppsala har fått ett nytt tillskott i jämställdhetsarbetet. Genom mentorsskap vill Pepp skapa positiva förebilder för unga tjejer och ge en mer nyanserad bild av en bransch dominerad av män.

8 mars 2019 10:09

Pepp är ett ideellt mentorsskapsprogram, där teknikintresserade gymnasietjejer blir tilldelade varsin mentor. Mentorerna är främst kvinnliga universitetsstudenter som studerar något teknikrelaterat, främst olika ingenjörsutbildningar. Vi har fått följa med på en programmeringsworkshop, som Pepp anordnar i samarbete med teknikföretaget Connectel i Uppsala en kväll i mars.

– Vi vill visa unga gymnasietjejer en mer nyanserad bild av teknikbranschen, som ju fortfarande är väldigt mansdominerad. Vi vill också hjälpa till att skapa positiva förebilder för tjejer, säger Matilda Trodin, projektledare för Pepp i Uppsala.

Matilda Trodin pluggar femte året på civilingenjörsprogrammet i informationsteknologi på Uppsala universitet. Hon är idag ensam tjej i sin årskull.

– När jag började plugga var vi bara tre tjejer, men kanske 70 killar. Många har hoppat av sedan dess, och idag är jag den enda tjejen kvar.

Elsa Bergman pluggar civilingenjörsprogrammet STS (System i Teknik och Samhälle) på Uppsala universitet. Hon är mentor åt Ann Heijkenskjöld som går i trean på Rosendalsgymnasiet och pluggar naturvetenskapligt program.

– Jag funderar på att börja något civilingenjörsprogram, kanske IT eller datateknik. Men det är väldigt mansdominerade program och jag är rädd att jag skulle känna mig ensam som tjej. Då är det skönt att ha Pepp, som visar att det går att plugga såna program ändå som tjej, säger Ann Heijkenskjöld.

– Det är viktigt med kvinnliga förebilder på program som IT och datateknik, där det är mycket fler killar än tjejer, säger Elsa Bergman.

Hon menar att det är svårt att veta vad man vill göra efter gymnasiet och att många tjejer är ängsliga över ifall de verkligen klarar av att gå en teknisk utbildning.

– Jag önskar att jag hade kunnat gå Pepp när jag gick i gymnasiet. Det hade varit skönt att höra från andra tjejer att man inte måste kunna allt innan man börjar universitetet, att det kommer gå bra ändå, säger Elsa Bergman.

Både Elsa Bergman och Ann Heijkenskjöld tycker att Pepp är en viktig del i jämställdhetsarbetet.

– Det behövs mer tjejer i den här branschen, och Pepp är ett jättebra sätt att öppna upp för den diskussionen. Ingenting kommer hända om vi inte aktivt arbetar för det. Det gäller att visa gymnasietjejer att det finns en plats för dem också, säger Elsa Bergman.

Ann Heijkenskjöld håller med.

– Pepp har fått mig att inse att det finns en massa tjejer i den här branschen, trots att jag tidigare trott att det bara finns män. Det gör att jag har större självförtroende att välja en universitetsutbildning jag verkligen vill gå, trots att jag är tjej.

Pepp startades redan år 2013 på KTH i Stockholm, och har i många år också varit representerade i Göteborg och Luleå. Först i januari 2019 startades Pepp även i Uppsala, på initiativ av Matilda Trodin.

– Jag kontaktade själv Pepp och sa att jag var intresserad av att dra igång det i Uppsala. Det är ganska märkligt att vi inte haft detta tidigare, Uppsala är ju en ledande universitetsstad i Sverige, säger Matilda Trodin.

Connectel, företaget som är med och anordnar kvällens programmeringsworkshop, levererar tjänster kopplade till IT-området. Christopher Bernestrå, HR-manager på Connectel, vill gärna se fler kvinnor på företaget i framtiden.

– Av 16 anställda här är bara tre tjejer. Det är väldigt få kvinnor som söker tjänst hos oss och jag skulle jättegärna se att det blir fler, säger Christopher Bernestrå.

Kvinnor underrepresenterade

Bland registrerade studenter till civilingenjörsutbildningar på Uppsala universitet vårterminen 2018 var bara 39 procent kvinnor. Det är dock högre än det nationella genomsnittet, som ligger på 32 procent.

Om man ser till totalt antal registrerade studenter vid Uppsala universitet är nästan 60 procent kvinnor.

De senaste 20 åren har antalet kvinnor inom civilingenjörsutbildningar ökat med några få procent.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!