Parkstriden i kommun och domstolar

Från 300 lägenheter i kvarteret Seminariets trädgård till 110 lägenheter i det nordöstra hörnet av parken där det nu är en förvuxen granhäck. Så ser striden om Seminarieparken ut att sluta.

Foto:

Uppsala2017-06-21 16:41

Byggande av bostäder i Seminarieparken har varit en synnerligen het fråga under de tio år som gått sedan den första planen för parken offentliggjordes 2007. Motståndarna till det som uppfattades som hårdexploatering och förstörelse av grönområde och kulturmiljö har varit såväl enskilda personer som medlemmar i föreningen Vårda Uppsala och i Föreningen Seminarieparkens vänner.

Inställningen till Seminarieparkens framtid skar också tvärs igenom de politiska blocken. S, M och KD var för den detaljplan som antogs av kommunfullmäktige i april 2012. C, FP, MP, V och SD röstade emot. I den planen tilläts bebyggelse med mellan 200 och 250 lägenheter i hus mellan fyra och sex våningar höga.

Senare samma år beslutade länsstyrelsen och dåvarande landshövdingen Peter Egardt att inte upphäva detaljplanen, men föreningen Vårda Uppsala överklagade till mark- och miljödomstolen som gav de klagande rätt och planen upphävdes. Uppsala kommun överklagade i sin tur, men mark- och miljööverdomstolen fann i sitt beslut i mars 2014 att det var rätt att upphäva planen då det ”förekommit förfarandefel under planprocessen eftersom detaljplanen bedömdes avvika från översiktsplanen och (…) ett genomförande av detaljplanen skulle innebära påtaglig skada för riksintresset Uppsala stad som kvarteret Seminariet utgör en del av.”

Folkskoleseminariet i Uppsala invigdes i mars 1917 och hela kvarteret Seminariet är en institutionsmiljö med seminariebyggnad, tjänstebostäder, trädgård, park och idrottsplan som bildar en kulturhistorisk helhet enligt den bedömning som länsstyrelsens tjänstemän gjorde i ett yttrande 2011. Kvarteret tillhör enligt yttrandet det som i kommunens översiktsplan kallas ”institutionsstaden” och är därför av riksintresse för kulturmiljövården.

Att den detaljplan som antogs av fullmäktige 2012 upphävdes av mark- och miljööverdomstolen 2014 lugnade inte de som ville bevara park och trädgård, och i valrörelsen 2014 fanns frågan kvar liksom splittringen inom blocken. När de röd-gröna fick majoritet nådde partierna en kompromiss där MP och V fick lämna kravet på totalt bevarande, och S fick minska sina byggambitioner.

Nu har alltså en mera detaljerad plan för Seminariet presenterats av den röd-gröna majoriteten, med nästan en halvering av antalet bostäder jämfört med den tidigare planen. Park, trädgård och fotbollsplan ska bli kvar men granhäcken försvinner.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om