Paret får inte dansa ihop

Donna Helander och Linn Strömbert ville gå en buggkurs i Uppsala tillsammans. Men dansföreningen satte stopp – på grund av deras kön.

1 september 2019 21:05

Paret Linn Strömbert och Donna Helander ville gå en danskurs tillsammans. De hörde av sig till Uppsala Bugg&Swing Society, UBSS, som bland annat anordnar buggkurser.

Men svaret blev nej. Anledningen: Kursdeltagarna måste dansa som sitt eget kön, män måste alltså föra och kvinnor måste bli förda.

– Det kändes märkligt i hela kroppen när svaret kom. Vad har mitt kön att göra med om jag för eller blir förd?, säger Donna Helander.

Under buggkursen roterar gruppen och byter partner med varandra. Donna Helander har förståelse för att alla kvinnor inte vill bli förda av en annan kvinna. Men om någon i gruppen skulle känna så kan ju hon och Linn Strömbert dansa med varandra, utan att rotera, menar hon.

Mikael Österberg, ordförande i UBSS, tycker inte att paret har diskriminerats.

– Alla är välkomna hos oss. På de vanliga kurserna har vi dock policyn att killarna för och tjejerna följer. Sedan har vi andra kurser där man dansar med vem man vill, säger han.

Några sådana kurser är dock inte planerade i dagsläget.

Varför finns den policyn?

– Traditionellt är det så att mannen för och kvinnan följer. Vi har diskuterat det här genom åren men kommit fram till att policyn ska stå fast.

Att två personer av samma kön inte får anmäla sig till UBSS kurser som par beror också på att föreningen oroar sig för andra kursdeltagares reaktioner.

– Det handlar om förväntningar. Om jag ska hårddra det så kanske en 60-årig karl inte förväntar sig att dansa med en annan 60-årig karl, säger Mikael Österberg.

Kan inte samkönade par då låta bli att rotera, och dansa med varandra?

– Det finns en pedagogisk finess i att byta danspartner kontinuerligt. Dessutom lär man känna andra människor på det sättet.

Mikael Österberg menar att det ändå finns möjligheter för de som inte vill dansa på traditionellt vis.

– Det finns flera andra föreningar i Uppsala som har sådana kurser. På våra kurser för de som vill bli lärare och på våra socialdanser är det fritt att dansa med någon av samma kön, säger han.

Vem en person som betraktar sig som icke-binär ska dansa med kan inte Mikael Österberg ta ställning till då den situationen inte uppkommit.

– Men vi vill ju såklart att alla ska få dansa. Så skulle en sådan situation uppstå får vi lösa det då.

Donna Helander förvånas över UBSS svar. Hon tycker att policyn är otidsenlig:

– Det är ju ändå 2019, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Erik Windolf