Under lördagskvällen samlades ett hundratal palestinska män i Uppsala för ett krismöte. Orsaken är den senaste tidens oroligheter i Valsätra/Gottsunda med bland annat bränder och attacker mot polisen.
– Exempelvis genom kvällsvandringar ska vi söka upp de ungdomar som är inblandade i bråken. Vi tänker samla ungdomarna och deras föräldrar för att diskutera igenom varför de håller på med detta och hur vi kan komma till rätta med situationen, berättar Rasmy el Masry, en av initiativtagarna.
Sammankomsten leddes av personer med stort kontaktnät och inflytande bland Uppsalas palestinier, bland annat en imam. Tanken är att dessa personer ska ha lättare att nå fram till ungdomarna än vad socialtjänsten och polisen har.
– Vi har misstankar om vilka ungdomar som ligger bakom bråk och kriminalitet. Om vi tar upp det här med dem tror jag de kommer att känna skam, säger Rasmy el Masry.
Åtta-nio familjer från olika stadsdelar i Uppsala kom till mötet som enligt en av arrangörerna, Hesham el Masry, var av det ovanligare slaget.
– Vi har aldrig tidigare samlat så här många palestinier i Uppsala för att kämpa mot bråk och stök. Familjerna som deltog består av över 300 personer och de gav stort stöd till satsningen.
Gruppen beslöt att ordna möten för ungdomar en gång i veckan. Där ska man dels prata om hur man skaffar sig en bra livsstil, dels ska gruppen ordna vettiga fritidsaktiviteter.
– Vi vill även samarbeta med polis, skola, socialtjänst och inte minst föräldrar, berättar Hesham el Masry som själv jobbar på Gottsundaskolan.
En av lördagens mötesdeltagare var Ahmed el Masry, 19 år, bosatt i Uppsala.
– Jag ville visa mitt stöd för att hitta lösningar på problemen. Jämfört med myndigheterna tror jag att vi som privatpersoner kan komma närmare dem som håller på och bråkar. Vi kan ge dem kärlek och stöttning.
Varför tror du att en del ungdomar sysslar med kriminalitet och droger?
– Det finns flera orsaker. De kan ha brist på kärlek och stöd. En del ser inga möjligheter att få bostad och jobb eller på andra sätt komma in i samhället, säger Ahmed el Masry.
Enligt initiativtagarna kunde de tack vare sin personkännedom avstyra ett bråk mellan ungdomar i Gottsunda förra veckan.
– Fem-sex unga killar tjafsade med varann och det var risk att det skulle övergå i våldsamheter. Men vi fick ihop ungdomarna och deras föräldrar och kunde lösa problemen genom samtal, säger Rasmy el Masry.
Hesham el Masry har bott i Gottsunda i 27 år och tycker att situationen i stadsdelen har försämrats på senare år.
– Det finns höghus med 40-50 lägenheter där det bara bor invandrare. När jag flyttade hit kunde det finnas enstaka invandrarfamiljer i ett och samma höghus men de bodde omgivna av svenskar.
– Det fungerar inte att placera så många nyanlända invandrare på samma ställe. Barnen lär sig inte svenska och integrationen fungerar dåligt.
Den senaste veckan har ett annat privat initiativ mot bråk, Gottsunda-mammorna, fått mycket uppmärksamhet. Under lördagens träff bland palestinierna fanns dock inga kvinnor närvarande. Hesham el Masry förklarar det med att män och kvinnor inom den palestinska gruppen av traditionella skäl oftast arbetar åtskilda.