P-piller påverkar inte sexlivet i stort

Även moderna p-piller med naturligt östrogen kan minska den sexuella lusten, men minskningen är så liten att den för det mesta inte får några negativa effekter på sexlivet i stort.

Cecilia Lundin

Cecilia Lundin

Foto:

Uppsala2018-11-26 07:00

Den slutsatsen drar forskare vid bland annat Uppsala universitet, Linköpings universitet och Karolinska institutet i en studie som publiceras i tidskriften Endochrinology Connections.

– Den uppmätta minskningen av den sexuella lusten är visserligen statistiskt säkerställd, men så liten att de flesta kvinnor som använder p-piller förmodligen inte märker av den, säger läkaren Cecilia Lundin, doktorand vid Institutionen för kvinnors och barns hälsa, Uppsala universitet.

Studien omfattar 202 unga vuxna kvinnor som med slumpens hjälp fördelades på en grupp som behandlades med kombinerade p-piller och en grupp som fick overksamma sockerpiller, så kallad placebo. P-pillren innehöll det naturliga östrogena hormonet estradiol.

– Sedan länge diskuteras om p-piller påverkar kvinnors sexualitet, men få studier har undersökt detta på ett så kontrollerat sätt som vi har gjort. Vi är också först att göra det med ett modernt p-piller. Tidigare studier har undersökt äldre typer av p-piller med syntetiskt östrogen, säger Cecilia Lundin.

Innan kvinnorna började ta sina p-piller eller placebopiller och i slutet av den tredje och sista behandlingsmånaden besvarade de ett omfattande, ofta använt frågeformulär för att mäta olika sidor av den sexuella funktionen, däribland sexuell tillfredsställelse, lust, förmåga att få orgasmer, känsla av att vara attraktiv för partnern och samlagsfrekvens.

Bara när det gällde sexuell lust fanns vid mätningen efter nära tre månaders behandling en statistiskt säkerställd skillnad mellan grupperna. På en skala där 28 poäng innebar maximal sexlust hade då, jämfört med före behandlingsstarten, kvinnorna som fick riktiga p-piller minskat med två poäng och kvinnorna som fick placebo-piller minskat med ett poäng.

– Däremot fanns inga statistiskt säkra skillnader i andelen kvinnor i de båda grupperna som fick så nedsatt sexuell lust att den bedöms som klinisk relevant. Det talar för att andra faktorer än effekter av p-pillret låg bakom sänkningen av sexuell lust, säger Cecilia Lundin.

Samtidigt påpekar hon att en liten sänkning av den sexuella lusten inte får samma betydelse för alla kvinnor.

– För en kvinna som ändå fortsätter att ha höga "lustpoäng" är den knappast viktig, men för en kvinna som i utgångsläget ligger nära gränsen för när nedsatt sexuell lust blir kännbar kan det vara den som så att säga får vågskålen att tippa över. Detta bör kvinnor upplysas om i rådgivningen kring preventivmedel, säger Cecilia Lundin.

Forskarna betonar att den nya studien inte besvarar alla frågor om hur hormonella preventivmedel som p-piller påverkar sexlivet.

– Det behövs ytterligare forskning som undersöker vilka hormonella preventivmedel som fungerar bäst när det gäller kvinnors sexuella funktion, till exempel studier som jämför olika typer av p-piller med varandra, säger Cecilia Lundin.

Fotnot: Ett villkor för att få delta i studien var att utöver att ta sina piller också använda kondom, pessar eller koppar-spiral som skydd mot graviditet. Kvinnorna som fick placebopiller saknade alltså inte p-skydd, men en av dem blev ändå gravid under studiens gång.

Så fungerar p-piller

P-piller innehåller två hormoner, ett så kallat gulkroppshormon och ett östrogen. Det finns också så kallade minipiller med enbart gulkroppshormon.

Genom att förändra kroppens hormonbalans förhindrar p-piller både ägglossningen och möjligheterna för befruktade ägg att fästa i livmoderslemhinnan.

I Sverige saluförs nära 30 olika p-piller. Bara två innehåller det naturliga östrogenet östradiol, resten syntetiskt etinylestradiol.

För kvinnor som önskar använda p-piller rekommenderas i första hand preparat som innehåller etinylestradiol, eftersom risken för att som biverkan få blodpropp är lägre med dem än med estradiol. Risken för blodpropp till följd av hormonomställningarne under och efter en graviditet är dock flerdubbelt högre än blodproppsrisken för något p-piller.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om