Oviss framtid för populära seniorluncher

Matserveringen för pensionärer vid Fyrishov har blivit populärare än väntat. Men än är det inte klart vad som händer vid årsskiftet när avtalet går ut.

12 november 2017 18:00

På söndagen är det biff stroganoff och stekt sej med gubbröra på menyn. Och bland matgästerna i Fyrishovs restaurang blandas de som äter subventionerad seniorlunch med barnfamiljer, som passar på att äta efter badet.

– Det är en stor fördel att det är mer blandning här så det blir liv och rörelse. Jag har en väninna som inte tar sig hit utan brukar äta på ett äldreboende. Och det blir inte lika trevligt, säger Karin Jansson.

– Jag fyllde 65 i somras så jag har inte kunnat gå så många gånger tidigare, säger hon.

Liksom många av de andra seniora matgästerna ger hon maten högsta betyg.

LÄS MER: Premiär för seniorrestaurang i badhuset

LÄS MER: Fyrishov får seniorluncher

Vid ett fönsterbord sitter Anna-Lena Andrén som är med sambon Bo Söder

– Det är fantastiskt! Vi är här varje dag och äter. Man slipper bära brickan, och det är vackert upplagt och fina råvaror. Det är näringsriktigt också. Vi skulle inte äta så mycket grönsaker om vi äter hemma. Det blir bara förstört det man köper hem, säger hon.

Innan Fyrishov började servera seniorluncher på Fyrishov åt paret oftast hemma.

– Jag hoppas verkligen de får fortsätta. Det här är något att se fram emot. Det gör att man tar sig upp på morgonen, säger Anna-Lena Andrén.

Den enda nackdelen, säger hon, är att bussförbindelserna inte är så bra.

Bland stamgästerna hittar vi också kompisarna Hans Sandberg, Sven Persson och Kjell Olsson, som går hit sex dagar i veckan och äter tillsammans.

– Man märker att det har blivit populärt. Det kommer fler och fler hit när ryktet sprider sig, säger Kjell Olsson.

Och det händer att det blir trångt.

– Ibland blir vi undanskuffade. Det var flera dagar på sportlovet som det var abonnerat för skolelever här. Det var bara de här borden i hörnet kvar åt oss. Så de fick ställa bord utanför för att alla ska få plats. Men de vill väl ha sin business i restaurangen också, säger Hans Sandberg.

– Nej, det är väl snarare vi som tränger ut dem. De var ju här före oss, invänder Sven Persson och skrattar.

Från kommunens sida är man väl medveten om att seniorluncherna blivit mycket populärare än man väntat sig efter flytten till Fyrishov. Och här finns förmodligen knäckfrågan i förhandlingarna mellan äldreförvaltningen och Fyrishov, även om ingen av parterna vill säga något om diskussionerna som pågår. Fyrishov får en engångssumma för att servera subventionerade luncher till de äldre. Då betalar pensionärerna 50 kronor i stället för 85 kronor för dagens rätt i Fyrishovs restaurang. Dessutom bjuds det på efterrätt två dagar i veckan.

Fyrishov ersatte Karl Johan

Seniorrestaurangen Karl Johan i Svartbäcken stängde i december i fjol. Fyrishov pekades tidigt ut som ett alternativ, men först i mars fanns ett avtal färdigt.

Ersättningen till Fyrishov är en klumpsumma som för perioden 20 mars–31 december 2017 ligger på 350 000 kronor plus moms. Ska Fyrishov få igen hela subventionen räcker det till totalt 12 500 luncher.

Fram till 31 oktober hade man serverat 20 000 seniorluncher på Fyrishov, vilket ger ett genomsnitt på närmare 90 om dagen. Det är mer än dubbelt så många som man räknat med från början.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Johan Heimer