Vårdplatsbrist är ett vanligt ord vid beskrivningar av verksamheten på Akademiska sjukhuset. UNT:s granskningar har visat på ett i princip konstant rött läge, där hela sjukhuset varit överbelastat, under hela 2019. Stefan Hjulström, produktionschef, säger att situationen nu ser helt annorlunda ut.
– Den här veckan har det varit grönt hela tiden. Det är första gången sen vi började mäta vårdplatsläget. I dag, torsdag, finns 35 lediga vårdplatser, säger han.
Orosmolnet just nu är att många i personalen är hemma och sjuka. Det gör att det kan bli svårt att upprätthålla antalet öppna vårdplatser, enligt Stefan Hjulström.
Johan Lugnegård, chefsläkare vid sjukhuset, säger att det inte finns någon ordentlig analys av orsaken till det ljusa vårdplatsläget.
– Det är lite gåtfullt. Jag tror det är en rad samverkande faktorer, säger Johan Lugnegård.
En faktor är att patienterna själva avbokar besök och planerade ingrepp, vilket minskar trycket på sjukhuset.
– Dessutom går hela samhället på sparlåga. När folk rör sig mindre utsätts de äldre i mindre grad för annan smitta, vilket gör att färre blir allvarligt sjuka, säger Johan Lugnegård.
Antalet öppna intensivvårdsplatser på Akademiska sjukhuset ligger på samma nivå som de gjort under en längre tid, 30 stycken. Två av dessa platserna upptas just nu av patienter med covid-19-diagnos.
Suzanne Odeberg Wernerman, verksamhetschef för anestesi, operation och intensivvård, säger att det finns en plan för att utöka antalet platser om coronasituationen kräver det.
Den trånga sektorn har varit tillgången på sjuksköterskor, hur ska ni lösa det?
– Vi har sjuksköterskor med dubbelkompetens. Till exempel har vi sjuksköterskor med både anestesi- och intensivvårdskompetens. Så vi kan få förstärkning från andra verksamhetsdelar, säger Suzanne Odeberg Wernerman.
Nu är det 10 patienter med covid-19 som vårdas på Akademiska sjukhuset. De som inte behöver intensivvård finns på infektionskliniken. Där har man slussar in till rummen för att minska smittspridningen. Fredrik Sund, chef på infektionskliniken, säger dock att det inte är något bekymmer om man vid en eskalerande coronasmitta behöver lägga in patienter med covid-19 på andra vårdavdelningar.
– Avdelar man en hel avdelning för coronapatienter blir det helt andra rutiner och man behöver inte slussar på samma sätt om det är ett helt våningsplan.