Osäkert när den nya skolan kan byggas

Efter branden i Gottsundaskolan arbetar Uppsala kommun med att hitta både en akut och en temporär lösning för skolans elever och personal.

9 oktober 2018 16:45

Det har funnits planer på att bygga en ny skola i Gottsunda sedan tidigare inom Uppsala kommun. De planerna tidigareläggs nu.

– Det finns ett planprogram för Gottsunda och Valsätra där vi planerar för nya arbetsplatser, nya bostäder och en ny skola i Gottsunda. Det vi måste göra nu är att forcera och tidigarelägga arbetet för den nya Gottsundaskolan, säger kommunalråd Erik Pelling (S).

Än så länge är det dock bara översiktliga planer. På fredag samlas alla inblandade aktörer till ett första ordentligt möte.

– Det är för tidigt att ge någon exakt tidsplan.

Kommunen arbetar även med att hitta en temporär lösning för personalen och eleverna på skolan.

– Utgångspunkten den här veckan är att se till att skolan har sin verksamhet på andra platser. Vi lägger ett schema från dag till dag, exakt vilka platser man kommer vara på bestäms under veckan. Ambitionen är att komma igång med ordinarie undervisning nästa vecka i tillfälliga lokaler, säger Caroline Hoffstedt (S), kommunalråd och ordförande i utbildningsnämnden.

Hon kan i nuläget inte säga exakt hur man kommer att lösa lokalfrågan.

– Utgångspunkten är att vi ska kunna träffa eleverna varje dag, bedriva en viss form av undervisning och se till att de har aktiviteter att gå till.

Enligt Erik Pelling har man tidigare pratat om att planprogrammet för Gottsunda ska vara klart före år 2030.

2030 är väldigt långt bort?

– Marken och platsen finns men det handlar om att vi måste ta fram en detaljplan, rita en skola och bygga den. Men detta kommer att ske under de närmaste åren, långt tidigare än 2030. Men hur snabbt och när kan ingen lova.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Lisa Selander