Önskeambulans i Uppsala

Det kan finnas många saker en sjuk person vill uppleva innan hen går bort. En ideell "önskeambulans" ska försöka uppfylla de sista önskningarna när samhällets resurser inte räcker till.

30 maj 2019 17:55

Tanken med önskeambulansen är att en sjuk person ska kunna ta sig till exempelvis ett bröllop, ett dop eller en födelsedag. Eller kanske bara besöka en plats som betytt mycket i dennes liv.

– Önskeambulansen ska finnas till för de som inte kan göra vissa saker på grund av att samhällets resurser inte räcker till. Vi hoppas kunna hjälpa vad som till och med kan vara personens sista resa, säger Valle Andersson som är en av initiativtagarna bakom önskeambulansen.

Idén med en önskeambulans föddes i Nederländerna och spreds sedan vidare till flera andra länder. 2011 togs initiativet till Sverige efter ett privat initiativ från en förening i Karlshamn.

– Idén har funnits med mig i drygt sex år men av olika anledningar har det runnit ut i sanden. Men så gick en nära bekant, som tillbringade sin sista tid på hospice i Uppsala, bort i cancer. Då kändes det som att jag var tvungen att göra något, säger Valle Andersson.

Föreningen som ansvarar för önskeambulansen bildades i januari 2018 men det var först i december som man hittade en ambulans som skulle fungera för ändamålet. De senaste månaderna har gått åt till att bygga om ambulansen som nu är redo att tas i bruk. Ambulansen sponsras av både företag och privatpersoner.

– Alla som engagerar sig i önskeambulansen gör det utan ersättning. Den som åker betalar inte heller någonting, säger Valle Andersson.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
David Rydell