Omstridd talare leder #Metoo-konferens

Juristen Ruth Nordström som tydligt tagit ställning i abortfrågan ska leda en konferens om #Metoo, arrangerad av Uppsala universitet.

8 november 2017 16:58

Tidningen Ergo var först med att rapportera om händelsen. Namnet på konferensen som äger rum på torsdag är "#MeToo - sexuella övergrepp, hedersrelaterat våld och trafficking - hur kan vi samarbeta för en förändring?". Konferensen arrangeras av U-FOLD, Forum för forskning om läkemedels- och drogberoende, som är en del av Uppsala universitet.

Som värdar för konferensen står Fred Nyberg, professor emeritus i biologisk beroendeforskning, och Ruth Nordström, chefsjurist på Scandinavian Human Rights Lawyers, SHRL. Ruth Nordström har uppmärksammats flertalet gånger genom åren. Hon företrädde exempelvis barnmorskan Ellinor Grimmark som stämde sin arbetsgivare efter hon nekats anställning på grund av att hon inte vill utföra aborter. Nordström har också varit vd för stiftelsen Provita som nyligen gått samman med föreningen "Ja till livet" och grundat föreningen Människovärde. Den nya föreningen säger sig arbeta för ett "rättsskydd för de ofödda" och "en minskning av de höga aborttalen".

När SHRL för tre år sedan skulle anordna en konferens om trafficking tillsammans med Uppsala universitet bjöd man in drottning Silvia. Några dagar innan konferensen skulle hållas ställdes konferensen in av universitet med hänvisning till Ruth Nordströms engagemang i ett kontroversiellt barnmorskemål. Då sade Ruth Nordström till UNT att beslutet var absurt:

– Hur kan man ställa in en konferens för att en medarrangör varit juridiskt ombud för en barnmorska och hennes rätt att säga nej till att utföra aborter?

Fred Nyberg, kontaktperson för konferensen som ska hållas på torsdag och alltså tillsammans med Ruth Nordström värd för konferensen, säger till tidningen Ergo att han inte ser några problem med att konferensen ska ledas av en person vars åsikter ofta ses som kontroversiella

– Om vi ska leta fel och stigmatisera olika människor är det många som inte får bjudas in. Vi har högt i tak på universitetet, det är många som talat här som kan uppfattas som kontroversiella, säger Fred Nyberg till Ergo.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Nicklas Kihlberg